Dinu: „Parlamentul trebuie să facă lumină în afacerea plecării muncitorilor în străinătate“ 3
#coronavirus #cimitire Politic Ultima Ora

Dinu: „Parlamentul trebuie să facă lumină în afacerea plecării muncitorilor în străinătate“

PSD va cere în Parlament constituirea unei comisii de anchetă pe tema plecării la muncă în străinătate a mii de români și mai ales a condițiilor în care s-au derulat aceste contracte.

Anchetarea acestei situații este motivată de faptul că decizia din Ordonanțele Militare privind exceptarea lucrătorilor sezonieri de la interdicția zborurilor aeriene către zonele roșii din Europa a fost preluată și în Hotărârea de Guvern privind starea de alertă.

Din această cauză, există îndoieli că Guvernul ar fi fost implicat în mod direct în această afacere dubioasă.

Este o realitate că autoritățile române nu au luat măsurile necesare pentru plecarea muncitorilor români în condiții de siguranță și nu au făcut o minimă verificare a contractelor și a condițiilor oferite de angajatorii străini, deși avea evident o obligație în acest sens, deoarece a organizat sistematic plecările.

Modalitatea de plecare, prin poduri aeriene, convoaie de autocare și trenuri speciale, nu ar fi fost posibilă în starea de urgență fără acordul, implicarea și organizarea instituțiilor române, de la cel mai înalt nivel.

Mai mult, ministrul Muncii a mințit și parlamentarii și populația când a spus că românii au plecat pe cont propriu, deoarece este clar că acestea s-au efectuat coordonat, prin firme de recrutare, majoritatea din Germania.

Ministrul Muncii a mai mințit și când a susţinut că sunt puţine reclamaţii comparativ cu numărul muncitorilor plecați, în realitate fiind sute de astfel de reclamaţii către autorităţile din Germania.

S-a dovedit și faptul că muncitorii români din Germania nu au nicio încredere în Ambasada României de la Berlin și au acționat cu plângeri cu precădere prin intermediul sindicatelor din Germania, nu prin autoritățile române care ar fi trebuit să le apere drepturile.

Pentru ca scenariul să fie complet, ministrul Muncii a făcut o vizită absolut degeaba în Germania, pentru a verifica condițiile în care muncesc românii acolo. Nu a venit cu niciun rezultat, nu a prezentat nicio soluție pentru a le rezolva problemele. Bani cheltuiți inutil din bugetul statului!

Îmi exprim încrederea că constituirea unei comisii de anchetă parlamentară va face lumină în aceste cazuri de abuz asupra românilor plecați la muncă în străinătate în timpul stării de urgență.

Deputat PSD

Cristina-Elena DINU

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii