Giugea: „Criza actuală ar trebui să fie impulsul decisiv pentru reformarea administrativă și instituțională a statului român!“ 1
#coronavirus #pandemie Politic Ultima Ora

Giugea: „Criza actuală ar trebui să fie impulsul decisiv pentru reformarea administrativă și instituțională a statului român!“

Deputatul PNL de Dolj Nicolae Giugea avertizează asupra faptului că o revenire a epidemiei în toamna acestui an este posibilă, iar faptul că Guvernul Orban a reușit să gestioneze criza cu o administrație publică șubredă și instituții excesiv politizate, nu ne dă garanția că un următor val ar putea să fie gestionat la fel de bine:

”Guvernul PNL a acționat ireproșabil în această perioadă grea, reușind să limiteze la maximum numărul de îmbolnăviri și să evite o prăbușire cumplită a economiei. Acest succes trebuie apreciat, în condițiile în care Guvernul Orban a fost nevoit să gestioneze criza cu instituții publice pline de oameni aduși pe criterii clientelare, cu un profesionalism îndoielnic. Oare de ce ne-am mirat la începutul crizei, atunci când personalul din direcțiile județene de sănătate publică ori a intrat în concediu ori și-a dat demisia, deși trebuia să  intervină și să salveze vieți! La fel s-a întâmplat și în alte instituții publice, inclusiv în unele unități sanitare. Lucrurile acestea nu ar trebui să le uităm! Dacă nici această criză nu ne-a trezit la realitate și nu ne-a dat toate motivele pentru a reforma administrația publică și instituțiile publice, atunci nu știu prin ce experiențe ar trebui să mai trecem ca să modernizăm statul român.

Personal, îmi este destul de greu să folosesc termenul ”reformă”, pentru că acesta a fost compromis de atâtea ori de PSD, prin încercările partidului-stat de a-și subordona politic toate instituțiile statului. Au promis descentralizarea administrației publice și au distrus cu totul acest demers, deși o administrație publică modernă nu poate funcționa fără o descentralizare a competențelor și o descentralizare financiară, bazate pe principii specifice secolului XXI. Au vorbit despre reorganizarea administrativă a țării sau despre regionalizare administrativă și au făcut tot ce le-a stat în puteri ca să împiedice aceste demersuri. Dimpotrivă, PSD în loc să reformeze administrația publică, au șubrezit-o și mai tare.

Am înțeles din declarațiile liderilor politici ai PSD și ai partidelor satelit, că și-au propus ca vara aceasta să mențină Parlamentul funcțional și să lucreze în sesiuni extraordinare. Acesta ar fi un lucru pozitiv, în măsura în care cei din PSD nu-și propun să mai adopte nu știu ce legi privind autonomii teritoriale, modificări la regimul incompatibilităților sau mai știu eu ce modificări la codurile penale. N-ar fi fost rău să auzim că în acele sesiuni extraordinare se vor dezbate proiecte pentru reformarea și depolitizarea instituțiilor publice.

Din păcate, atâta vreme cât Parlamentul este dominat de PSD și de facțiuni desprinse din acesta, o reformă reală a administrației din România nu o să aibă loc prea curând! De aceea este necesar ca, la următoarele alegeri, Parlamentul să fie curățat de cei care au împiedicat reformarea statului român aproape 30 de ani. Este unul dintre motivele pentru care PSD și acoliții și-au votat o lege prin care nici măcar alegerile nu mai sunt un lucru cert și la termen, ci ceva care ține de puterea discreționară a socialiștilor, indiferent în ce culori politice sunt vopsiți aceștia.”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.