Elena Hărătău: „Avem un plan guvernamental concret pentru revitalizarea mediului de afaceri“ 1
#coronavirus Politic Ultima Ora

Elena Hărătău: „Avem un plan guvernamental concret pentru revitalizarea mediului de afaceri“

România a fost afectată de actuala criză a coronavirusului mai puțin decât alte state europene și vom ieși din această criză mai repede decât se prevedea, deoarece numeroase firme autohtone și-au adaptat rapid producția la situație. Este o realitate importantă și pozitivă faptul că societățile din România au înțeles că este nevoie de bani la buget și marea lor majoritate și-au plătit contribuțiile la stat.

Astfel, veniturile la bugetul statului pe luna martie au fost foarte apropiate de cele din anul trecut, pentru acestea criza aproape nefiind resimțită. Felicit antreprenorii români pentru modul rapid în care au reușit această reconversie profesională inedită și eficientă!

Sute de firme românești s-au adaptat pentru a produce biocide, măști, combinezoane. În același timp, autoritățile statului s-au orientat în mod direct pentru a face orice tip de achiziții de la firme românești.

De asemenea, Guvernul a urmărit să sprijine companiile românești care și-au propus să producă echipamentele medicale și de protecție atât de necesare în această perioadă.

În acest context, Executivul a cerut și a obținut de la Comisia Europeană scutiri de taxe vamale și TVA pentru companiile care importă produse destinate prevenirii și combaterii COVID – 19.

Scutirea de taxe vamale și TVA este acordată pentru importurile de echipamente de protecție, alte dispozitive sau echipamente medicale, medicamente, efectuate de către organizații de stat, de organizații caritabile sau filantropice.Planul Guvernului a fost acela de a proteja sănătatea românilor, dar și de a menține capacitatea de producție a companiilor.

Acest lucru va permite economiei să se relanseze rapid după ce se vor încheia măsurile de distanțare socială, iar reluarea treptată a activităților economice este de bun augur. Strategia Guvernului a fost aceea de a nu bulversa deloc mediul de afaceri, de aceea nu a crescut și nu a scăzut nicio taxă și nici nu se va face așa ceva.

În toată această perioadă, Guvernul României a căutat soluții pentru sprijinirea mediului de afaceri românesc, prin lansarea programului IMM Invest, achitarea șomajul tehnic pentru angajații afectați de criză, rambursarea TVA în valoare de 9 miliarde de lei, scopul fiind ca sumele respective să ajungă cât mai repede în economia națională.

În plus, Executivul a suspendat popririle și executările silite făcute de ANAF pentru creanțele bugetare pe perioada stării de urgență, cu excepția celor din cauze penale, și a suspendat acțiunile de control fiscal.

Firmele românești, inclusiv microîntreprinderile, care plătesc anticipat impozitul pe profit, beneficiază de o bonificație de 5% sau 10%. De asemenea, s-au achitat concediile medicale scadente prin CNAS, în valoare de 2,7 miliarde de lei. Nu în ultimul rând, s-a introdus un mecanism de decontare a TVA cu control ulterior, prevedere ce va exista doar pe perioada stării de urgență.

În prezent, reprezentanții Guvernului discută cu reprezentații BERD un plan de dezvoltare economică post-criză. Este esențial să repornim motoarele economiei imediat după 15 mai în mod treptate, și accentuat apoi după ce vor trece majoritatea efectelor COVID – 19 asupra economiei și populației.

Deputat PNL Bacău

Elena HĂRĂTĂU

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.