Ziua Mondială a Păcii. ”Acțiuni climatice pentru pace” 1
Ziua Mondială a Păcii. ”Acțiuni climatice pentru pace”
Ultima Ora Social

Ziua Mondială a Păcii. ”Acțiuni climatice pentru pace”

În declarația sa politică ,,Tema de anul acesta, cu ocazia Zilei Mondiale a Păcii, 21 septembrie, pune accentul pe „Acțiuni climatice pentru pace”, ceea ce reflectă strânsa interdependență dintre acțiunile umane și mediu pentru securitate și stabilitate mondială”, deputatul nemțean Ciprian-Constantin Șerban transmite următorul mesaj:

,,De-a lungul istoriei cele mai favorabile perioade pentru dezvoltarea societății au fost cele caracterizate de pace, spre deosebire de cele dominate de conflicte și confruntări militare în care pagubele umane și materiale au împiedicat îndreptarea către o etapă superioară de dezvoltare. Așa cum Papa Francisc I proclama la începutul anului 2019 că „politica bună este în slujba păcii”, așa trebuie ca fiecare dintre noi să-și însușească obligația morală de a duce pace la nivelul familiei și comunităților, pentru ca această ordine să se răspândească mai apoi și la nivelul macro-social, și dincolo de acesta, la nivel mondial”.

Ciprian – Constantin Șerban menționează în continuare: ,,Pledoariile pentru pace au constituit surse de stabilitate în toate vremurile și pentru că peste trei zile, mai exact pe 21 septembrie, sărbătorim Ziua Internațională a Păcii, adoptată printr-o rezoluție emisă de Adunarea Generală a  Națiunilor Unite  în 1981, trebuie să aplicăm acest principiu cu atât mai mult cu cât societatea românească a fost și este prin pseudo-reacții ale unora sau altora destabilizată în ceea ce privește caracterul pașnic pe care o societate dezvoltată și civilizată trebuie să îl aibă. În această zi, la sediul Națiunilor Unite se aude clopotul păcii pentru a ne reaminti tuturor, dar mai ales liderilor mondiali care au o implicare directă și o obligație morală de a restaura pacea mondială ori de câte ori aceasta este pusă în pericol. Fiecare stat și fiecare comunitate are datoria morală de a contribui la oprirea oricărui tip de conflict, cu atât mai mult a conflictelor armate și a violenței. Europa a fost și ea în ultimii ani confruntată cu acțiuni izolate de tensiune, cu atacuri asupra grupurilor de turiști sau simpli cetățeni în diverse orașe renumite. Trebuie să fim conștienți că securitatea europeană este un aspect esențial pentru ca fiecare cetățean să se poată bucura de o viață liniștită, de o carieră și de ceea ce societatea îi oferă. Europa este preocupată de aceste aspecte interne, dar ea trebuie să se poziționeze și la nivel global, iar faptul că încă din 2017 poziția sa a devenit mai clară este de bun augur pentru securitatea mondială. La 7 decembrie 2017, Consiliul a realizat câteva îmbunătățiri ale instrumentului de asistență al Uniunii Europene, adoptând un regulament de îmbunătățire a instrumentul UE care contribuie la stabilitate și pace (IcSP), ceea ce presupune că  sprijină sectorul securității și în cazuri de urgență și forțele armate prin: sprijin financiar pentru sporirea competențelor armatei de a efectua sarcini legate de dezvoltare și securitate umană (reconstrucția și reabilitarea infrastructurii civile, protecție civilă etc); furnizare de echipamente și infrastructură pentru armată în domeniul IT, al transporturilor, al comunicațiilor, al infrastructurii de alimentare cu apă și al salubrizării; formare, mentorat și consiliere”.

Ciprian – Constantin Șerban conchide: ,,Și pentru că pacea mondială înseamnă și evitarea exceselor asupra mediului înconjurător, tema din acest an cu ocazia Zilei Mondiale a Păcii este „Acțiuni climatice pentru pace”, aducând cu sine un mesaj clar că modificările globale ale climei reprezintă o urgență și pun în pericol  securitatea și stabilitatea mondială. Economia mondială trebuie să fie din ce în ce mai conștientă de ecologie și de importanța fundamentală a mediului în echilibrul armoniei umane. Sâmbătă, 21 septembrie, de Ziua Internațională a Păcii, mesajul de pace trebuie să îl ducem fiecare în parte, un mesaj al echilibrului și al conștienței față de problemele societății și ale mediului”, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Ciprian Constantin Șerban.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.