Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale- 21 martie
Ultima Ora Social

Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale- 21 martie

În declarația sa politică ,,Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale ce o vom celebra joi 21 martie, reprezintă un moment important ca acum înainte de alegerile europarlamentare să înțelegem că toleranța, caracterul pașnic, respectul sunt valori comune europene pe care trebuie să le promovăm înainte de toate între noi, deputatul băcăuan Claudiu-Augustin Ilișanu membru în Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, transmite următoarele: ,,Fiecare dintre noi dorește și este îndreptățit să se bucure de aceleași drepturi și libertăți indiferent de origine, clasă socială, apartenență religioasă sau cultură. Tocmai acest concept de egalitate a ființei umane stă la baza societăților moderne, definite încă din timpul Revoluției Franceze din 1879. Aceste fundamente sunt aplicabile în toate societățile civilizate, pentru a elimina orice urmă de discriminare etnică sau orice alt fel de lipsă de toleranță față de unul sau anumite grupuri sociale.

Este un moment oportun să vorbim despre aceste valori, întrucât joi, 21 martie, vom celebra ca în fiecare an Ziua Internațională pentru eliminarea discriminării rasiale. Această zi a fost proclamată în anul 1966 printr-o rezoluție având rolul de aducere aminte de memoria celor 69 de persoane ucise în 1990 în Africa de Sud în timpul unor demonstrații împotriva apartheidului, politică rasială practicată până în anul 1991 în Africa de Sud. De la decesul și demonstrațiile din 1966, sistemul de apartheid din Africa de Sud a fost eliminat, ceea ce a permis crearea unui cadru favorabil pentru dezvoltarea unei societăți sănătoase“.

Claudiu-Augustin Ilișanu menționează în continuare: ,,Ca în fiecare an, Ziua Internațională pentru eliminarea discriminării rasiale are și anul aceste o temă în jurul căreia converg toate evenimentele și activitățile derulate în acest sens. Tema din 2019 este: eliminarea și contrareacția față de populismul naționalist și ideologiile extremiste aflate în creștere în diferite state din întreaga lume. Adunarea Națională a Națiunilor Unite în rezoluția sa pentru eliminarea rasismului a reiterat că toate ființele umane se nasc libere și egale, având demnitate și drepturi fundamentale pe baza cărora contribuie în mod egal la dezvoltarea constructivă a societăților în care trăiesc. Orice doctrină care pune accent pe supremația rasială este din punct de vedere științific falsă, iar moral condamnabilă și periculoasă. Studii recente au pus în evidență faptul că există o tendință crescută de manifestare a unor practici și forme contemporane de rasism, xenofobie sau intoleranță“.

Claudiu-Augustin Ilișanu concluzionează: ,,Organizația Națiunilor Unite în adunarea sa generală din 22 decembrie 2018 făcea apel global pentru acțiuni concrete pentru eliminarea totală a rasismului, a discriminării rasiale, a xenofobiei și a intoleranței asociate, precum și a implementării corespunzătoare a Declarației de la Durban și a Programului de acțiune în acest sens. Este de la sine înțeles că în nicio societate nu trebuie să existe forme de discriminare rasială. Demnitatea umană este cea mai mare valoare pe care o avem ca ființe umane și de ea trebuie să se bucure fiecare în parte, indiferent de grupul social sau cultural din care face parte. Este condamnabilă  orice practică ce contravine aplicării drepturilor fundamentale ale omului și coexistenței sociale a tuturor etniilor și raselor umane. Europa și întregul mediu internațional trebuie să depună eforturi în continuare pentru a elimina orice formă de rasism dar și apariția unor noi mișcări radicaliste care nu fac decât să încetinească evoluția societății, a eforturilor de coexistență făcute în acest sens la nivel global de câteva decenii. Ziua de 21 martie trebuie să fie pentru noi toți o reamintire a faptului că suntem egali ca oameni și că orice persoană trebuie privită cu respect și demnitate indiferent de origine. Numai toleranța și respectul ne pot păstra feriți de orice act irațional de discriminare“, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Claudiu Augustin Ilișanu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.