Ultima Ora Exclusiv

Halucinant! S-a spus în Parlament: Factura de curent a românilor este scumpită cu 20% de mafia fierului vechi (Video)

Mai bine de 20% din gospodăriile din România riscă facturi mai mari la energie electrică. De vină este scumpirea energiei pe bursa OPCOM, unde se tranzacționează energia. De ce se scumpește energia? Cu un an în urmă, în Camera Deputaților a avut loc o dezbatere pe teme de energie. Printre altele, se atrăgea atenția că România poate intra în colaps energetic din cauza lipsei de cărbune. Iar lipsa de cărbune, au arătat specialiștii, este cauzată de lăcomia… mafiei fierului vechi.

Halucinant! S-a spus în Parlament: Factura de curent a românilor este scumpită de mafia fierului vechi (Video)

În iarnă, specialiștii în energetică avertizau că factura de energia electrică s-ar putea scumpi din cauza grevei care a avut loc la Complexul Energetic Oltenia (CEO). Angajații au refuzat să mai dea cărbune la termocentrale, iar producția de curent nu a mai făcut față cererii de electricitate. În mod normal, acest minus ar fi trebuit umplut cu energie produsă de termocentralele din Hunedoara. Dar și acestea merg la cota de avarie pentru că statul român este pe cale de a închide toate minele din Valea Jiului.

În acest context, România a trebuit să importe electricitate. Una peste alta, toate aceste convulsii vor duce, spun specialiștii, la scumpirea facturii.

Mai mult, energeticienii avertizu că nu avem capacitatea de a importa mai mult de 2.000 de MW, lucru care, la un eveniment ca cel din ianuarie la CEO, ar putea conduce la colapsul întregului sistem energetic: rămânem pe întuneric!

Lipsa cărbunelui ne lasă pe întuneric

În data de 7 aprilie, la ora 8.57, energia electrică produsă din cărbune reprezenta 24, 98% din totalul mixului energetic în care intră și energia hidro, fotovoltaică, eoliena și biomasa.

Trebuie specificat faptul că în sistemul energetic, electricitatea produsă trebuie să fie egală cu cea consumată, tot timpul, altfel sistemul intră în colaps prin fenomenul numit ”blackout”.

Menținerea acestui echilibru se face printr-un serviciu special, care presupune închiderea unor turbine, în cazul în care scade consumul, sau punerea în funcține a mai multor turbine, atunci când cererea crește.

Dar acest lucru nu se poate face decât prin termocentrale, cărbunele fiind elementul esențial în ținerea în fucnțiune a întregului sistem energetic. Când nu este apă la hidrocentrale, vânt la eoliene și soare la fotovoltaice, se pun în funcțiune termocentralele pe cărbune.

În acest context, statul român închide toate minele de cărbune din Valea Jiului și periclitează funcționarea termocentralelor din bazinul Olteniei prin lipsa investițiilor de retehnologizare.

Cu alte cuvinte, ne îndreptăm spre haos energetic. România va deveni, din exportator, importator net de energie electrică. Cu efecte catastrofale asupra facturilor românilor.

De ce s-a ajuns aici?  Din cauză că se închid minele din Valea Jiului? De ce se închid minele?  Din cauza intereselor obscure ale mafiei fierului veci din minerit! O afacere de câteva zeci de milioane de euro. Acest lucru se știe de cel puțin un an, s-a dezbătut în Parlamentul României, dar nimeni nu a luat nicio măsură.

”Interesele de grup și-au făcut deja înțelegerile: cine trebuie să ia fierul vechi, cine să importe cărbune”

Dezbaterea a vut loc la Camera Deputaților, în 22 februarie 2018. A fost înregistrată și a fost făcută publică pe Youtube.

Au participat parlamnetari, sindicaliști, reprezentanți au Guvernului.

În ședință, Ion Popescu, președintele Confederației Sindicale Naționale Meridian a atenționat că închiderea minelor a fost hotărâtă nu de Uniunea Europeană, ci de autoritățile din România în strânsă cârdășie cu importatorii de cărbune și mafia fierului vechi, interesată să taie și să vândă toate utilajele din mine. Utilaje carfe cântăresc mii și mii de tone. Afacerea se rotește undeva în jurul câtorva zeci de milioane de euro.

”Trebuie să punem lacăte pe mine, să încurajăm pe cei care explotează fierul vechi. Acesta a fost planul trimis la Bruxelles, un material făcut cu draperiile trase! Nu au fost consultate comunitățile, nu au fost consultați specialiștii.  Nu au fost consultați cei care spun că o criză a energiei produsă din cărbune poate apărea în orice moment. Asta pentru că interesele de grup și-au făcut deja înțelegerile: cine trebuie să ia fierul vechi, cine să importe cărbune… Este clar!”, a spus Ion Popescu.

Altfel spus, nu UE ne-a cerut să închidem minele, ci politcienii noștri au făcut planul, pentru interesul meschin de a duce utilajele la fier vechi. Este uluitor!

Un miner din Vulcan, prezent și el la dezbatere, a spus:

”Noi, la mina Vulcan, nu avem utilaje. Din această cauză au murit recent doi mineri. Între timp, mina Petrila a fost închisă, iar utilajele, unele noi, au fost duse la fier vechi. De ce nu au fost transferate la mina Vulcan, care încă funcționează?  Pentru că nu a vrut domnul de la Închideri mine, de la un partid politic. Utilajele se dau la fier vechi,…  e o mafie a fierului vechi, nu știu prin ce afaceri și comisioane s-a ajuns aici, dar, între timp, noi dăm cărbune numai din sapă, pentru că nu avem utilaje”.

Menționăm că în 2018 România, în plin proces de închidere a minelor, a importat peste 300.000 de tone de cărbune, cu 58% mai mult decât importurile din 2017!

Ce ar mai fi de spus? Iată că speciliștii aveau dreptate: facturile se scumpesc! Nimeni nu explică de ce…

 

 

 

 

 

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.