Video. Vântul s-a schimbat, gazele lansate impotriva protestatarilor s-au întors împotriva forțelor de ordine
Ultima Ora Externe

Video. Vântul s-a schimbat, gazele lansate împotriva protestatarilor s-au întors împotriva forțelor de ordine

Imagini virale din Serbia, din timpul protestelor impotriva coruptiei. Politistii care au folosit gaze lacrimogene impotriva protestatarilor au ajuns ei insisi victime ale gazelor dupa ce vantul si-a schimbat directia.

Iata cum au reactionat politistii sarbi cand au fost loviti de gazele pe care tot ei le-au lansat.

Mii de manifestanti s-au adunat duminica la Belgrad in fata presedintiei sarbe pentru a protesta impotriva presedintelui Aleksandar Vucic, pe care-l acuza de autoritarism si de subordonare a presei, in timp ce acesta la randul sau acuza protestatarii de exces de violenta dupa ce unii patruns cu forta sambata seara in sediul televiziunii publice RTS, relateaza agentiile AFP si EFE.

Conform agentiei EFE, sediul presedintiei, unde Vucic a sustinut o conferinta de presa, ar fi fost incercuit de manifestanti si au avut loc unele altercatii intre grupuri de manifestanti si fortele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene.

Demonstrantii au strigat lozinci precum „Vucic, hotule !”, „Acesta este sfarsitul tau” sau „Arestati-l pe Vucic”.

La conferinta de presa, acesta din urma i-a acuzat pe adversarii sai care sustin protestele ca sunt „fascisti” sau „oligarhi” responsabili de delicte financiare. „Nu vom permite niciodata unei minoritati de o mie, doua, cinci sau o suta de mii sa preia puterea prin violenta. Niciodata nu vom permite aceasta”, a insistat Vucic.

Fortele de ordine au intervenit sambata seara in sediul televiziunii publice sarbe pentru a evacua cateva zeci de manifestanti care au patruns acolo pentru denunta „partialitatea” acestei institutii fata de guvern.

Acest incident a survenit in timpul protestului care, incepand din 8 decembrie, se desfasoara in fiecare sambata la Belgrad si in alte orase ale Serbiei impotriva presedintelui Vucic. Acesta a promis ca nu va mai permite repetarea unui episod similar celui de sambata seara si ca vinovatii vor fi deferiti justitiei.

Liderii partidelor de opozitie, pana in prezent oarecum discreti, au inceput sa se faca vizibili. Fostul primar centrist al Belgradului, Dragan Djilas si nationalistul Bosko Obradovic sau numarat printre manifestantii care au patruns in sediul televiziunii, iar duminica mai multi responsabili politici s-au adresat multimii din fata sediului presedintiei.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.