Uluitor: O beizadea lasă Bucureștiul fără apă caldă, din dorința de a căpușa bugetul public
Ultima Ora Social

Știați că puteţi cere daune pentru apa caldă… furnizată rece!

Dacă ţi s-a oprit furnizarea apei calde sau căldurii din vina furnizorului, pune-l la plată! Dacă ai vrut să faci duş, iar în loc de apă caldă te-a izbit un jet de apă rece, – pune furnizorul la plată. Îţi aratăm cum se face!…

Furnizarea energiei termice în sistem centralizat se face în baza unui contract între asociaţia de locatari, sau proprietarul imobilului, şi furnizor. Acest document trebuie să cuprindă un standard de furnizare, adică la ce temperatură trebuie să primiţi apa caldă şi căldura, în ce condiţii poate fi întreruptă şi cum este sancţionat furnizorul dacă încalcă standardele de furnizare contractuale. Iată litera Legii 51/2006, art. 41 (2) (b): ”Utilizatorii au dreptul să solicite şi să primească, în condiţiile legii şi ale contractelor de furnizare/prestare, despăgubiri sau compensaţii pentru daunele provocate lor de către operatori prin nerespectarea obligaţiilor contractuale asumate ori prin furnizarea/prestarea unor servicii inferioare, calitativ şi cantitativ, parametrilor tehnici stabiliţi prin contract sau prin normele tehnice în vigoare”. Adică nu numai furniozorul poate penalize orice întârziere la plata facturii, ci şi plătitorul d efactură poate penalize furnizorul de energie!

În acest context, fiecare locatar din imobilul care utilizează sistemul centralizat de energie termică ar trebui să cunoască datele din contractul Asociaţiei cu furnizorul de agent termic. De semenea, intrarea reţelei de apă caldă şi căldură trebuie să fie contorizată cu aparate care memorează temperaturile de intrare, pe zile şi ore. Asta pentru că utilizatorul trebuie să ştie când să ceară compensaţii şi în ce cuantum.

În Bucureşti, de exemplu, o defecţiune a reţelei de distribuţie trebuie reparată în 24 de ore, altfel, consumatorul final poate cere compensaţii. De asemenea, dacă temperatura apei furnizate nu este cea consemnată în contract, utilizatorul, de fapt toţi utilizatorii din imobilul respective pot  cere daune. Daunele constau în contravaloarea cantităţii de energie termică nefurnizată, care se scade din factura lunii următoare. Cantităţile care se scad se înscriu în procesul-verbal de citire a grupului de măsurare/contoare.

Pentru a primi compensaţii, Asociaţia care a semnat conrtactul trebuie să sesizeze în scris furnizorul de energie.

Rezilierea contractului se poate face în 15 zile

Dacă furnizorul vă produce multe necazuri şi vreţi să scăpaţi de el, nu trebuie decât să solicitaţi acest lucru în scris cu 15 zile înainte de data la care vreţi să se sisteze contractul. În acest sens, consumatorul trebuie să permită accesul personalului furnizorului în spaţiul care face obiectul contractului în vederea sistării furnizării energiei termice. În cazul în care punctul de consum este situat într-un apartament din cadrul unui imobil tip condominiu, rezilierea contractului de furnizare a energiei termice destinaţia apartamentului care face obiectul contractului implică revinirea paratamentului la destinaţia iniţială, respectiv cea de locuinţă. De asemnea, consumatorul are obligaţia de a achita toate datoriile către furnizor pâna la data sistării furnizării energiei termice. Desigur, înainte de debranşare trebuie să fiţi siguri că aveţi o sursă alternativă de energie termică…

Din anul 2020, vom putea construi doar case pasive

Puţină lume ştie că din anul 2020, adică peste cinci ani, în România nu se vor mai construi decât case independente energetic, supranumite „case pasive”. Acestea sunt locuinţe care îşi produc singure energia necesată consumului şi au pereţi cu un înalt standard de izolare termică. Altfel spus, dacă nu vei avea proiectul conform acestor standarde, nu vei primi avizul de cosntruire. Conform dateler Politehnicii Bucureşti, preţul unei asemnea case este cuprins, în acest moment, între 100 şi 150 de euro pe metrul pătrat construit.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.