Volei: Dublă de foc în Liga Campionilor pentru "tigroaice" 1
Ultima Ora Sport

Volei: Dublă de foc în Liga Campionilor pentru „tigroaice”

Echipa feminină de volei a Clubului Sportiv Municipal București, campioana României, va da piept miercuri seară, de la ora 19.30, la Sala Polivalentă din capitală, cu formația poloneză KPS Chemik Police, într-o partidă contând pentru etapa a cincea, penultima, a Grupei E a CEV Women’s Champions League, cea mai importantă competiție intercluburi din voleiul european. Peste o săptămână urmează meciul contra lui Fenerbahce.

Căpitanul naționalei României și jucătoare de bază la CSM București, Adina Salaoru a evoluat câteva minute contra lui Dinamo, fiind în recuperare după accidentarea de la umăr.  Salaoru a dezvăluit care este planul echipei pentru următoarele două confruntări din Liga Campionilor.

„Încerc să-mi revin, încă mai lucrez pentru umăr, sper să revin la sută la sută. Ne așteaptă două meciuri forte grele, cu Chemik și Fener, știm foarte bine la ce nivel se joacă, încercăm să profităm de șansele noastre. Este foarte important să ne impunem în fața celor de la Chemik, chiar dacă și-au mai schimbat componența echipei de la prima partidă cu noi” – Adina Salaoru, voleibalistă CSM București.

În vârstă de 16 ani, Francesca Alupei a jucat pentru prima dată ca titulară în tricoul CSM-ului, în succesul cu Dinamo. Mezina „tigroaicelor” a mărturisit că a avut emoții, dar le-a depășit și a avut o evoluție foarte bună, care i-a dat moral în perspectiva jocurilor din Liga Campionilor.

„Așteptăm să vedem ce va fi, un lucru este sigur, ne vom pregăti la fel de bine pentru ambele confruntări. Sunt meciuri foarte importante și mă bucur că am reușit să ajung la nivelul acesta…chiar mă gândeam acum doi, trei ani că îmi doream să joc în asemenea meciuri, în asemenea competiții” – Francesca Alupei, voleibalistă CSM București.

Ferhat Akbaș: „Vom lupta mult mai mult”

Antrenorul campioanei CSM București, Ferhat Akbaș, s-a declarat încântat de evoluția tinerei sale jucătoare și a mărturisit că va merge pe mâna și ei în confruntările europene.

„Francesca a avut o săptămână foarte bună, a jucat foarte bine și sunt convins că ea reprezintă viitorul voleiului românesc. Nu mă interesează neapărat vârsta jucătoarelor mele atâta timp cât fac lucruri bune în teren, așa că nu mie frică să o folosesc pe Francesca și în Liga Campionilor” – Ferhat Akbaș, antrenor CSM București.

Referitor la cele două jocuri care vin în Liga Campionilor, tehnicianul turc al „tigroaicelor” promite că fetele sale vor face meciuri de nivel extrem de ridicat.

„Va fi o partidă mult mai grea cu Chemik, au schimbat mult echipa, dar jucăm acasă și ne vom bucura de susținerea publicului. Peste câteva zile vine meciul cu Fener, îmi doresc ca fanii să vină și la acel meci, le pormit că vom lupta mult mai mult decât am făcut-o în partida de la Istanbul. Atunci nu am jucat foarte bine, dar sunt comvins că lucrurile se vor schimba de această dată” – Ferhat Akbaș, antrenor CSM București.

În aceeași zi, de la ora 19.00, la Istanbul, se va disputa partida dintre Fenerbahçe SK Istanbul și Dinamo Moscova, aflate în această ordine pe primele două locuri în Grupa E.

Drumul în Liga Campionilor a început cu succesul din Polonia

„Tigroaicele” și polonezele  s-au confruntat în prima etapă a Grupei E a Ligii Campionilor. Bătălia a avut loc pe malul Mării Baltice, la Koszalin, oraș care va rămâne pentru totdeauna un moment de referință, un punct de reper în istoria Clubului Sportiv Municipal București, o bornă de la care a plecat prima și cea mai frumoasă aventură de până acum a echipei. La capătul unui meci deosebit de spectaculos, CSM București s-a impus cu scorul de 3-1 (25-19, 25-16, 16-25, 25-22).

Din păcate, pentru fetele lui Ferhat Akbaș, victoria de la Koszalin a rămas singura. După deplasarea în Polonia au urmat două înfrângeri în fața echipei Dinamo Moscova, cea mai titrată echipă de club din istoria voleiului feminin mondial, și una în fața puternicei grupări Fenerbahçe Istanbul.

Cine e Chemik Police?

Actuala campioană a Poloniei a fost înființată în anul 1988, ca reprezentantă a platformei chimice din Police. La început s-a numit Komfort Police, iar pentru un sezon, 1994-1995, ARS Komfort, nume sub care a cucerit primele două titluri de campioană și, de trei ori consecutiv, Cupa Poloniei.

Din 1995, echipa și-a schimbat numele în Chemik, pe care îl poartă și astăzi. Din echipa de la începutul anilor 90, făceau parte, printre altele, Agata Żebro, Małgorzata Niemczyk, Magdalena Śliwa și Rosji Maria Liktoras. Ultimele trei, Niemczyk, Śliwa și Liktoras au fost componente de bază și în naționala Poloniei la triumful de la Campionatul European din 2003, din Turcia, când echipa pregătită de regretatul Andrzej Niemczyk învingea fără drept de apel reprezentanta țării gazdă cu 3-0!

Din pricina problemelor financiare de la sfârșitul anilor 90, Chemik Police  aretrogradat din prima ligă, pentru a doua oară în scurta sa istorie.

Chemik Police și-a recâștigat respectul în lumea bună a voleiului polonez, dar și a celui european, cu titlul cucerit la finalul sezonului 2013–14, primul după o pauză de aproape două decenii. În ultimii cinci ani, de când domină cu autoritate Liga Siatkówki Kobiet, primul eșalon valoric al Poloniei, formația KPS Chemik Police a devenit și o prezență constantă în CEV Women’s Champions League.

Polonezele sunt pregătite de un italian

Din actuala echipă fac parte jucătoare precum Iga Chojnacka, Bianka Busa, Sladjana Mirkovic și Martyna Lukasik. Antrenorul campioanei Poloniei e un nume greu în voleiul european și mondial, italianul Marcello Abbondanza. În vârstă de 48 de ani, Abbondanza are un CV de invidiat. De-a lungul carierei sale, o carieră începută în 1996 pe banca echipei Olimpia Teodora, Marcello Abbondanza a impresionat ca antrenor al echipelor Fenerbahçe Istanbul, Rabita Baku, GSO Villa Cortese, Robursport Pesaro sau ca selecționer al Canadei și Bulgariei. La primul său sezon cu KPS Chemik Police, tehnicianul a cucerit titlul și în Polonia.

După patru jocuri disputate în Grupa E a CEV Women’s Champions League, Chemik nu a contabilizat niciun punct, fiind ultima în clasament, după Fenerbahçe, Dinamo Moscova și CSM București.

Palmares Chemik Police:

Campionatul Poloniei: 7 titluri (1993–94, 1994–95, 2013–14, 2014–15, 2015–16, 2016–17, 2017-18)

Cupa Poloniei: 6 trofee (1992–93, 1993–94, 1994–95, 2013–14, 2015–16, 2016–17)

Supercupa Poloniei: 2 trofee (2014, 2015)

Volei: Dublă de foc în Liga Campionilor pentru "tigroaice" 2 Volei: Dublă de foc în Liga Campionilor pentru "tigroaice" 3 Volei: Dublă de foc în Liga Campionilor pentru "tigroaice" 4

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.