Ce salarii iau Jandarmii. Vezi ce diferențe mari se fac între ei
Ultima Ora Social

DOCUMENT | Viorica Dăncilă și Carmen Dan iau măsuri dure împotriva protestatarilor

Amenzile pentru cei care refuză să se legitimeze sau să se prezinte la secția de Poliție ar urma să crească până la un maxim de 1.500 de lei, conform unui proiect de lege aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de joi. Totodată, pentru utilizarea de aparatură muzicală care „tulbură liniștea locuitorilor”, amenda ar urma să crească până la un maxim de 3.000 de lei. Noi prevederi introduse urmăresc și sancționarea cetățenilor pentru „repetarea” unor contravenții într-un interval de 24 de ore.

Cabinetul Dăncilă are pe ordinea de zi a ședinței de joi un proiect de lege de modificare și completare a unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. După adoptarea de către Executiv, proiectul pleacă la Parlament, spre dezbatere și aprobare.

În noiembrie 2017, ministerul condus de Carmen Dan a pus în dezbatere publică un proiect similar. După cum se vede, unele propuneri au fost păstrate în forma pusă azi pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, iar la ele s-au adăugat alte propuneri de înăsprire a măsurilor care pot fi luate.

Potrivit proiectului de pe agenda Cabinetului Dăncilă, „refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu” ar urma să nu se mai amendeze cu o sumă cuprinsă între 100 de lei și 500 de lei, ci cu o sumă cuprinsă între 500 de lei și 1.500 de lei.

O altă modificare preconizată a fi adusă Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, vizează „organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban”. Această contravenție este pedepsită, în prezent, cu amendă cuprinsă între 500 de lei și 1.500 de lei. Guvernul dorește însă ca amenda să fie cuprinsă între 2.000 de lei și 3.000 de lei.

Proiectul de lege întocmit de Guvern cuprinde și alte modificări legislative care pot fi interpretate în sensul descurajării protestelor în România. O astfel de modificare prevede introducerea de sancțiuni pentru „repetarea unor contravenții”, sancțiuni care pot însemna amendă, dar și prestarea de ore de muncă în folosul comunității.

Vizate sunt trei contravenții, a căror repetare într-un interval de 24 de ore, ar urma să atragă sancțiuni drastice:

– tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă – amendă de la 500 la 1.500 lei sau prestarea a 50–100 de ore de activități în folosul comunității.

– tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora – amendă de la 2.000 la 3.000 lei sau prestarea a 70–120 de ore de activități în folosul comunității

– organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban – amendă de la 3.000 la 6.000 lei sau prestarea a 100–150 de ore de activități în folosul comunității.

De asemenea, Guvernul dorește transformarea unei contravenții în infracțiune. Este vorba de „împiedicarea, sub orice formă, a organelor însărcinate cu menţinerea ordinii publice de a-şi îndeplini obligaţiile de serviciu privind legitimarea sau conducerea unei persoane la sediul poliţiei ori al altui organ de stat sau de a lua măsurile necesare pentru menţinerea ori restabilirea ordinii publice”. O astfel de faptă ar urma să devină infracțiune și s-ar pedepsi cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.

Click aici pentru document

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.