Viorica, ce-ai făcut? Cartofii, mai scumpi cu 55%; motorina, plus 6%; serviciile, cu 4,30% mai sus... Este catastrofă!
Ultima Ora Economic Politic Social

Viorica, ce-ai făcut? Cartofii, mai scumpi cu 55%; motorina, plus 6%; serviciile, cu 4,30% mai sus… Este catastrofă!

Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri că investiţiile au un rol esenţial în dezvoltarea unei ţări prin beneficiile rezultate pe piaţa muncii şi prin facilităţile pe care le aduc zonelor unde sunt realizate, adăugând că Eurostat şi Institutul Naţional de Statistică au anunţat recent că România are a doua cea mai mare creştere economică din UE pe primul trimestru al acestui an. Ce să vezi însă în datele statistice?  Rata anuală a inflaţiei urcase în aprilie la 4,11%, în condiţiile în care cartofii s-au scumpit cu 55,27% doar în ultimele cinci luni, potrivit datelor publicate de INS.

În aprilie, rata anuală a inflaţiei a urcat la 4,11%, după ce crescuse în martie la 4,03% şi la 3,83% în februarie.

În mai, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,24%, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 3,27%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 4,30%.

Faţă de decembrie, printre cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la cartofi (55,27%), alte legume şi conserve de legume (23.84%) şi citrice (16.12%).

În mai, preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, faţă de decembrie, cu 6.21%.

La mijlocul lunii mai, Banca Naţională a României (BNR) a crescut de la 3% la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a mărit, de la 3,1% la 3,3%, prognoza pentru decembrie 2020, în contextul în stimularea cererii interne peste potenţialul economiei şi creşterea preţului petrolului la nivel internaţional au pus presiune pe inflaţie, potrivit guvernatorului Mugur Isărescu, arată News.ro.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.