Video. Un utilaj gigantic s-a prăbușit la Cariera Alunu din Vâlcea
Ultima Ora Social

Video. Un utilaj gigantic s-a prăbușit la Cariera Alunu din Vâlcea

Un utilaj gigantic din cadrul Exploatării Miniere Berbeşti, montat la Cariera Alunu din judeţul Vâlcea, s-a prăbuşit în dimineaţa zilei de joi, 23 mai, strivit de propria greutate, potrivit adevărul.ro.

Un excavator de mare capacitate, cel mai mare în stare funcţională al Exploatării Miniere Berbeşti, s-a prăbuşit joi, 23 mai, în Cariera de Lignit de la Alunu, din judeţul Vâlcea. La faţa locului s-au deplasat reprezentanţii mai multor instituţii publice, iar în cadrul Prefecturii Vâlcea a fost ţinută o şedinţă pe această temă a Comitelului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea.

„De dimineaţă, am fost anunţaţi că în perimetrul Carierei Alunu, la Divizia Minieră Berbeşti, din talozul lateral s-a desprins o masă de pământ şi s-a răsturnat un utilaj minier – un excavator cu rotor de mare capacitate, ceea ce a afectat ciclul de producţie. Utilajul, efectiv s-a rupt. Din primele date, a rezultat că nu s-au înregistrat victime. S-au deplasat în zonă conducerea operatorului minier şi personalul tehnic din zona respectivă, reprezentanţii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă.

Acum pleacă la faţa locului reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea (ISU), ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) şi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ), pentru măsurile specifice în zona fiecăruia de competenţă.

Deocamdată, urmează să se stabilizeze zona, pentru că încă este o zonă cu potenţial de alunecare. Vrem să vedem dacă această alunecare continuă în haldă, iar din punct de vedere al producţiei, nu este afectată producţia de aburi pe platforma industrială, pentru că există rezerve. Pentru mâine, am invitat la discuţii, având în vedere că este vorba despre o firmă în insolvenţă judiciară, pe administratorul judiciar, reprezentantul firmei de insolvenţă şi administratorul special, personalul tehnic din cadrul Consiliului Judeţean şi al Prefecturii Vâlcea, precum şi reprezentanţii ISU. Va fi o şedinţă de lucru în care se va discuta şi stabilirea unor măsuri viitoare”, a declarat, pentru reporterul Adevărul, prefectul de Vâlcea, Florian Marin.

Liderul de sindicat al Cartelului Alfa – Vâlcea, din care fac parte şi sindicatele miniere, Ionel Vancea a recunoscut:

„Se fac cercetări pentru a se afla dacă fie a fost vorba despre o alunecare de teren, fie s-a scos prea repede cărbunele şi nu s-a ţinut cont de instrucţiuni. A rămas un morman de fiare vechi.

Bine că n-au fost victime. Dar un excavator ca acela cine mai aduce? Acum, problema e de scos cărbunele! E dezastru””, a conchis liderul de sindicat. Inginerul şef de la Cariera de

Lignit Alunu a refuzat să comenteze cele întâmplate: „Nu sunt victime, restul nu vă pot spune acum, pentru că suntem în cercetare”, ne-a explicat ing. Constantin Geanovu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.