Video. Șocant. Liderul opoziției din Turcia, bătut de mulțime 1
Ultima Ora Externe

Video. Șocant. Liderul opoziției din Turcia, bătut de mulțime

Liderul principalului partid de opoziţie din Turcia (CHP, social-democrat), Kemal Kilicdaroglu, a fost atacat violent duminică de o mulţime la funeraliile unui soldat ucis în cursul unor lupte împotriva rebelilor kurzi, au anunţat CHP şi agenţia de presă Anadolu, relatează AFP, informează Agerpres.

Kilicdaroglu, şeful Partidului Republican al Poporului (CHP) care a câştigat alegerile municipale din 31 martie la Ankara şi Istanbul, a fost pus la adăpost într-o casă din apropiere de către forţele de securitate, a precizat Anadolu.

Într-o înregistrare video cu incidentul difuzată pe reţelele de sociale se poate vedea cu Kilicdaroglu era înconjurat de o mulţime ostilă, care îl brusca în timp ce el încerca să-şi croiască drum printre indivizii furioşi.

Exprimându-se după incident în faţa localurilor CHP, Kilicdaroglu a apreciat că agresiunea vizează unitatea Turciei.

”Atacatorii n-au avut nici un respect faţă de martir (soldatul ucis)”, a declarat liderul CHP în faţa a o mie de simpatizanţi. ”Ei nu sunt musulmani adevăraţi”, a adăugat el.

Mulţimea a protestat mai întâi faţă de prezenţa lui Kilicdaroglu la funeraliile soldatului în districtul Cubuk din Ankara, apoi unii au început să-l lovească, a relatat Anadolu.

Potrivit serviciilor guvernatorului din Ankara, au fost demarată o acţiune în justiţie împotriva responsabililor incidentului.

CHP l-a făcut responsabil pentru incident pe ministrul de interne Suleyman Soylu, deoarece în 2018 le-a ordonat guvernatorilor să nu le permită membrilor CHP să participe la funeraliile ”martirilor”. La scurt timp după agresiune, ministrul a declarat că este inacceptabilă o astfel de acţiune.

Pe 31 martie, CHP a obţinut victoria la alegerile municipale în Ankara şi Istanbul, provocând o înfrângere inedită Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator), formaţiunea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.