VIDEO. Marșul de comemorare a victimelor din Colectiv A ÎNCEPUT
Ultima Ora Social

VIDEO. Marșul de comemorare a victimelor din Colectiv A ÎNCEPUT

VIDEO. Marșul de comemorare a victimelor din Colectiv A ÎNCEPUT

A început marșul în memoria victimelor Colectiv. Peste 100 de persoane arată că nu au uitat ziua neagră din 30 octombrie 2015. Unii spun că sintagma ”Corupția ucide” a început atunci.

Peste 100 de persoane se află, potrivit organizatorilor, în Parcul Unirii din Capitală, pentru a participa la marșul de comemorare victimelor tragediei din clubul bucureștean Colectiv. Oamenii au adus flori și vor aprinde torțe, pentru a arăta că nu a fost uitat momentul 30 octombrie 2015.

„Nimic nu s-a schimbat. Ar trebui să se schimbe radical sistemul, care este terminat la ora actuală. Să facă spitale, să se bage aparatură. Există aparatură nefolosită. Avem mult de învățat. Trebuie să ne mai și trezim. Și să plece guvernanții care nu au făcut nimic. După cum se vede, au trecut trei ani de la Colectiv, nu s-a făcut nimic, nu s-au găsit vinovații. După părerea mea, sunt responsabili patronii Clubului care nu aveau autorizație, clubul nu a fost construit cum trebuie. Și autoritățile au o parte din vină, poate chiar mai mult. Aici comemorăm trei ani de la Colectiv. Nu i-am uitat, nu îi vom uita, vrem dreptate și să se trezească românii care încă dorm”, a declarat Denisa.

Un alt participant la manifestare a venit cu chitara, pentru a-și exprima prețuirea față de chitariștii trupei Goodbye to Gravity.

„Am fost prieten cu Pascu (chitaristul trupei Goodbye to Gravity, care și-a pierdut viața în incendiu n.r.), iar pe Mihai Alexandru l-am învățat la chitară când era mai mic. Mihai Alexandru, un chitarist foarte bun. Dumnezeu să-i ierte pe toți. (…) Pe noi ne conduc copiii comuniștilor. Dacă e să se schimbe ceva, să vină o altă generație, cu vârsta de până în 40 de ani, cu o mentalitate de democrație, nu de harababură. (…) Eu am cântat folk în clubul respectiv cu mulți copii, cunosc clubul. (…) Nu trebuia să le dea autorizații pentru artificii. Dacă nu erau artificii, acolo era cel mai frumos concert pentru acea lansare (de album, a trupei Goodbye to Gravity, n.r.). Ne-am strâns în memoria lor”, a spus Toni, un chitarist ce și-a adus instrumentul la marș.

O altă femeie a venit în semn de solidaritate cu o mamă care și-a pierdut copilul în incendiul de acum trei ani.

„Sunt cunoștință cu o mamă care și-a pierdut băiatul în Colectiv. Justiția să fie independentă și să-și facă datoria. Dacă avem justiție indepedentă, putem avea încredere că dosarele Colectiv, Mineriada, Revoluție, 10 august se vor soluționa. Îmi place să spun că instituțiile statului sunt o salată de boeuf, iar justiția este maioneza. Dacă maioneza se taie, nu mai avem salată. Autoritățile sunt vinovate pentru că s-au dat șpăgi, s-au dat autorizații de funcționare fără acoperire, nu au fost controale. (…) Tragedia este un simbol, e momentul când am strigat Corupția ucide. Și într-adevăr ucide. În seara asta nu se strigă, ci mergem să ne întâlnim cu ei, cu cei care sigur ne văd de undeva, de acolo”, a declarat Teodora Vlad.

Asociația Colectiv GTG 3010 organizează, marți seară, o campanie denumită „Marșul Chitarelor”. Potrivit programului manifestării, între orele 18.30 – 19.30, oamenii se vor aduna în Parcul Unirii, pe trotuarul dinspre magazinul Unirea, iar între orele 19.30 – 20.30, se vor deplasa pe traseul: Parcul Unirii (trotuarul dinspre magazinul Unirea), traversarea intersecției Bd. I.C. Brătianu cu Bd. Unirii, Pod Șerban Vodă, Splaiul Unirii, str. Bucur, Piața Bucur.

Traficul rutier va fi închis și reluat progresiv pe traseul de desfășurare al marșului, cu avizul Comisiei Tehnice de Circulație din cadrul PMB și al Brigăzii Rutiere.

Marți, 30 octombrie, se împlinesc 3 ani de la tragedia din clubul bucureștean Colectiv. În urma incendiului, au murit la faţa locului 26 de persoane, iar apoi mulți dintre răniţii internaţi, numărul victimelor ajungând atunci la 64. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei erau artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi. Ulterior, la un și 9 luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanțul total la 65.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.