Locația a fost aleasă deoarece beneficiază de spațiu aerian vast și condiții meteo stabile, iar platforma este rezultatul unei investiții semnificative a Airbus în programul Zephyr.
Ultima Ora Externe

VIDEO. Airbus inaugurează prima bază din lume pentru operarea Zephyr, pseudo-satelitul solar de mare altitudine

Airbus inaugurează prima bază din lume pentru operarea Zephyr, pseudo-satelitul solar de mare altitudine

Airbus Defence and Space a anunțat deschiderea la Wyndham, Australia de Vest, a primei baze aeriene din lume pentru pseudo-sateliți de mare altitudine (High Altitude Pseudo-Satellite – HAPS), care va fi folosită pentru lansarea dronei Zephyr UAV. 

Zephyr este lider mondial în domeniul vehiculelor aeriene stratosferice fără pilot (UAV), cu propulsie solar-electrică. Acesta valorifică razele soarelui și funcționează exclusiv pe baza energiei solare, zburând deasupra norilor și a traficului aerian convențional, completând sateliții, dronele și avioanele prin furnizarea de servicii similare celor oferite de către sateliți. 

“Sunt încântat să urez bun-venit echipei Airbus și proiectului Zephyr în Australia de Vest. Aceasta este încununarea unui an de efort susținut al Airbus și al Guvernului meu pentru ca statul nostru să beneficieze de tehnologie captivantă, inovatoare. Aeronava Zephyr furnizează o serie de capabilități noi clienților comerciali și militari și va contribui la dezvoltarea economică a regiunii East Kimberley“, a spus Mark McGowan, premierul Australiei de Vest. 

“Inaugurarea în Australia de Vest a platformei de lansare Airbus Wyndham, prima platformă operațională HAPS din lume, marchează debutul unei noi ere pentru Zephyr. Suntem mândri că Australia devine parte a rețelei operaționale Zephyr. Site-ul este poarta noastră de acces către stratosferă și va fi principala bază aeriană pentru misiunile Zephyr“, a spus Jana Rosenmann, Directorul Sistemelor Aeriene Fără Pilot la Airbus. 

Zephyr va oferi noi capacități de detectare, identificare și conectare clienților noștri atât din domeniul comercial, cât și militar. Zephyr va revoluționa capacitatea de gestionare a dezastrelor și va permite optimizarea serviciilor de monitorizare a incendiilor de pădure și a deversărilor de petrol. Zephyr va permite supravegherea constantă, urmărirea evoluțiilor de natură ecologică la nivelul planetei și va conecta regiuni care până acum erau izolate.

Locația a fost aleasă deoarece beneficiază de spațiu aerian vast și condiții meteo stabile, iar platforma este rezultatul unei investiții semnificative a Airbus în programul Zephyr.

Wyndham, în Australia de Vest, este prima bază operațională pentru lansarea dronelor solar-electrice. Evenimentul marchează debutul unor campanii de zbor cu Zephyr, organizate pentru diverși clienți. Aceasta este o etapă importantă pentru Zephyr S, prima dronă stratosferică solar-electrică din lume, care îi va conferi o capacitate operațională reală.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.