Ca pe vremea lui Ceaușescu, COPIII fac frigul în școli în centrul Capitalei.
Peste 2.300 de elevi maramureșeni din clasa zero primesc ghiozdane
Ultima Ora Social

VESTE URIAȘĂ pentru părinți. Nu vor MAI PLĂTI After School pentru copii

VESTE URIAȘĂ pentru părinți. Nu vor MAI PLĂTI After School pentru copii

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a vorbit despre nouă lege a educației care ar urmă să reglementeze programul de after school în școlile de stat, astfel încât să nu mai fie percepute taxe de la părinți.

Tot mai mulți părinți apelează la afterschool, deoarece trebuie să petreacă mult timp  la serviciu și în trafic. Cum nu are cine să aibă grijă de cei mici, soluția cea mai bună după programul de școală este pentru orice părinte after school-ul.  Ministerul Educației lucrează acum la o lege prin care statul să suporte toate costurile de la afterschool.
„After school-ul încercăm să îl asigurăm public. Salariul mic la cadrul didactic l-a determinat să încerce să mai facă ceva că să supraviețuiască. (…) Eu cred că prin lege putem să reglementăm (after school – n.r.)”, a spus Ecaterina Andronescu la Realitatea TV.
În opinia să, este necesară o clarificare legislativă în această privința, pentru că „este o chestiune care nu are nicio legătură cel puțîn cu etică meseriei”.
„Cred că trebuie să facem o clarificare legislativă, pentru că, într-adevăr, este o chestiune care nu are nicio legătură cel puțîn cu etică meseriei. Pentru că ești profesor pentru învățământul primar sau învățător patru ore și apoi primești la after school-ul pe care tu îl dezvolți, tot în școală, și încasezi bani de la părinți. Va trebui să găsim o soluție. Este un fenomen de masă, așa cum un fenomen de masă a început să fie și acela care este tot o chestiune de etică: nu poți să îți chemi copilul acasă la o meditație particulară dacă tu îl ai elev la clasa”, a spus ministrul Educației.
Prin urmare, profesorii și-ar putea compensa orele pierdute la clasa cu orele remediale și cu orele de la after-school. Acesta din urmă ar urmă să fie un program susținut de stat, potrivit ministrului.
Ministerul Educației a hotărât să impună reducerea orelor de școală pentru fiecare ciclu de învățământ. Această modificare a fost aprobată de Parlament, dar trimisă de Președintele Klaus Iohannis înapoi pentru reexaminare.
În decembrie, Guvernul a introdus, în Ordonanță privind măsurile fiscale, programul GROwth – investim în copii, investim în viitor, prin care statul se angajează să dea investirorilor interesați până la 500.000 de euro pentru construirea de gradinte private, cu profil sportiv. Guvernarea actuală se angajase, prin programul de guvernare, că va construi 2.500 de creșe, grădinițe și unități after-school până în 2020.
În medie, în 2018 cheltuielile unei familii pentru after school reprezintă 1.765 de lei/an.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.