Val Siberian de frig în România
Val Siberian de frig în România
Ultima Ora Social

Val Siberian de frig în România

Val Siberian de frig în România – în urma scăderilor de temperatură de peste weekend,  în această dimineaţă s-au atins -21 de grade în Joseni, -20 în Mircurea Ciuc, minus 7.. minus 6 grade şi în Bucureşti.

Iată raportul de la ANM:

În cursul nopții de luni spre marți (15/16 ianuarie) și în primele ore ale zilei de marți (16 ianuarie) pe arii relativ extinse în sudul și sud-estul teritoriului va ninge în general slab cantitativ. Pe litoral vor fi posibile și precipitații mixte și polei.
Din după-amiaza zilei de marți (16 ianuarie) precipitațiile vor fi în extindere treptată, începând cu regiunile vestice și vor cuprinde cea mai mare parte a țării. La început vor fi mai ales ninsori, ce se vor transforma treptat și în lapoviță și ploaie, iar cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și izolat 30 l/mp, cu precădere, în zonele de munte și în sud-vest.

Reamintim că minima la noi în țară de aproape minus 39 de grade a fost atinsă la Bod în județul Braşov în noaptea de 24 ianuarie a anului 1942.

Ninsorile se datorează pătrunderii aerului mai umed adus de un ciclon arctin în Marea Mediterană şi mai poate continua, tot slab, inclusiv la noapte şi marți dimineaţă. De remarcat că anul acesta stratul de zăpadă a lipsit din cea mai mare parte a ţării până acum, la jumătatea lunii ianuarie.

Totuși există și vești bune pentru că în perioada următoare circulaţia aerului se va schimba, vremea se va încălzi rapid şi vedem la mijlocul săptămânii maxime de peste 10 grade în sud-vest, dar şi valori de 5..6 grade în zona Capitalei. Vor fi însă ploi în sud, şi ploi şi lapoviţă dincolo de munţi şi în Moldova, aşa că se va menţine riscul de polei. În plus, vântul va deveni tot mai puternic, în special în cursul zilei de joi.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.