Uniunea Europeană a extins sancţiunile impuse Rusiei 1
Liderii statelor membre UE au decis vineri, în urma summitului de la Bruxelles
Ultima Ora Externe

Uniunea Europeană a extins sancţiunile impuse Rusiei

Liderii statelor membre UE au decis vineri, în urma summitului de la Bruxelles, să extindă sancţiunile impuse Rusiei, în urma anexării Crimeii, pentru încă şase luni, relatează site-ul EUObserver.com.

În timpul discuțiilor despre sancțiunile economice împotriva Moscovei, guvernul italian nu a întreprins nicio măsură hotărâtă pentru a opri prelungirea restricțiilor anti-ruse, în pofida declarațiilor răsunătoare făcute anterior în acest sens.

Despre mersul discuțiilor de la Bruxelles, în noaptea de vineri, relateaza EUobserver, citând sursele sale.

Potrivit publicației, premierul italian Giuseppe Conte a spus liderilor europeni că Roma dorește un „dialog mai bun” cu Moscova și mai multe oportunități pentru ruși să viziteze Europa.

Cu toate acestea, Conte nu a fost deloc dur pe această temă, spre deosebire de problema migrației, în care Roma amenința că va respinge decizia UE.

„Italienii au declarat că nu se vor opune (extinderii sancțiunilor – n.r.), deși ei au spus că sunt gata să initieze dialogul cu Rusia, și au reamintit UE dorința lor de a face mai mult pentru a stabili contacte interpersonale și contacte la nivelul micilor intreprinzatori“, – a informat unul dintre diplomații UE.

„A fost o decizie destul de rapida (privind sancțiunile – n..r.) și Conte nu a fost împotriva. El pur si simplu a spus că este important să existe un dialog cu Rusia, și Italia este îngrijorata de impactul sancțiunilor asupra rușilor de rând“ – a spus un alt diplomat european.

Alte țări din UE, în special Cipru, Grecia și Ungaria, au tăcut atunci când Franța și Germania au raportat situația din Ucraina, a adăugat o a treia sursă.

„Macron și Merkel au raportat vineri ca procesul de la Minsk nu a înregistrat niciun progres, că acordurile de la Minsk nu sunt puse în aplicare”, a spus un diplomat al UE.

„Practic nimeni nu a criticat decizia de prelungire a sancțiunilor economice. Discuția a durat două minute … Conte era singur”, a aduagat diplomatul.

După cum s-a anunțat anterior, vineri, la summit-ul de la Bruxelles, liderii Uniunii Europene au convenit asupra prelungirii cu încă șase luni a sancțiunilor economice împotriva Moscovei în legătură cu anexarea Crimeei și susținerea separatiștilor din Donbas.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.