Ungaria a declarat război Comisiei Europene pentru candidatul respins 1
Ultima Ora Externe

Ungaria a declarat război Comisiei Europene pentru candidatul respins

Nu numai Rovana Plumb a avut probleme în Comitetul de Afaceri Juridice al Parlamentului European. Trócsányi László, candidatul pentru portofoliul extindere și vecinătate în Comisia Europeană, a fost la rându-i respins de Comisia de afaceri juridice…

E adevărat, la un scor mai strâns decât candidata română, de fapt, aproape la limită – 11 voturi contra, 9 pentru și 2 abțineri, arată rfi.ro.

În cazul lui Trócsányi, suspiciunile au fost legate de firma sa de avocatură.

Și, în timp ce în partidul de guvernământ de la București, vestea a stârnit, în primă fază, mai degrabă confuzie și autovictimizare, oficialii maghiari au reacționat dur, după cum arată presa ungară.

Trócsányi, fost ministru al justiției în țara sa, a scris pe Twitter că a fost vorba de „o decizie politică, lipsită de vreo bază faptică” și a amenințat că va face demersuri legale pentru a contesta decizia.

La rândul său, șeful delegației în Parlamentul European a partidului de guvernământ FIDESZ a susținut că respingerea candidatului propus de Budapesta este un semn al vânătorii de vrăjitoare declanșate la adresa Ungariei.

Guvernul ungar a fost surprins în mod clar de decizia europarlamentarilor și a legat respingerea candidatului său de linia dură adoptată de Budapesta împotriva migrației din afara UE.

Cu toate acestea, partidul de opoziție Momentum a declarat că era evident că Trócsányi a mințit comitetul atunci când a spus că nu avut activități în societatea de avocați, în ultimii 10 ani.

Avizul Comitetului de Afaceri Juridice cu privire la posibilele conflicte de interese reprezintă o condiție prealabilă pentru ca audierile să aibă loc în fața comisiilor din Parlamentul European.

Și de-abia acolo s-ar fi putea pune problema competenței și a angajamentului european al candidaților. Din acest punct de vedere, asupra candidatului din Ungaria planează întrebări serioase, câtă vreme se spune că, în calitate de ministru al Justiției în guvernul Orban, a contribuit la subminarea statului de drept în țara sa.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.