Uluitor. Zeci de persoane ucise în timpul alegerilor din Nigeria 1
Ultima Ora Externe

Uluitor. Zeci de persoane ucise în timpul alegerilor din Nigeria

Cel puţin 39 de persoane au murit în violenţe legate de alegerile prezidenţiale şi parlamentare desfăşurate sâmbătă în Nigeria, cu o săptămână întârziere după amânarea lor de către comisia electorală centrală (INEC), transmite AFP, citând un bilanţ comunicat de un grup de asociaţii independente care au asigurat supravegherea scrutinului.

‘Violenţele legate de alegeri (…) au dus la moartea a cel puţin 39 de nigerieni’ în ultimele două zile, a anunţat Situation Room, o platformă de asociaţii independente care promovează buna guvernare, relatează și agerpres.

Organizaţia, care a desfăşurat peste 8.000 de observatori pe teritoriul ţării, anunţase un bilanţ de 16 morţi sâmbătă, în cursul scrutinului.

Cele mai multe victime, 16, au fost înregistrate în statul Rivers, din sudul ţării, un focar de violenţe politice, dar decese au mai fost consemnate în alte zece state ale federaţiei.

Clement Nwankwo, directorul Centrului pentru apărarea drepturilor politice şi juridice, membru al Situation Room, a cerut ‘o anchetă aprofundată’ cu privire la aceste violenţe.

Organizaţia a denunţat deficienţe în materie de securitate şi a arătat că în aproape un sfert din cele 12.000 secţii de vot nu au existat suficienţi agenţi de poliţie.

În cel puţin şase state s-au înregistrat nereguli precum intimidarea alegătorilor şi distrugerea urnelor, a menţionat Nwankwo.

‘Situation Room consemnează că INEC nu a gestionat alegerile în mod eficient şi că au fost înregistrate lacune’, se mai arată în comunicatul organizaţiei, ce constată că ‘alegerile sunt un pas înapoi faţă de cele din 2015 şi trebuie luate măsuri pentru identificarea a ceea ce nu funcţionează şi a ceea ce poate fi corectat’.

Separat, poliţia a comunicat că 128 de persoane au fost arestate, pentru omor, cumpărare de voturi şi furt de urne.

Nigerienii au fost convocaţi sâmbătă pentru a-şi alege preşedintele – principalii favoriţi fiind titularul funcţiei, Muhammadu Buhari, şi opozantul Atiku Abubakar -, precum şi pe cei 360 deputaţi şi 109 senatori. Rezultatele sunt aşteptat în zilele următoare. 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.