Speculațiile demisiei Theresei May au amânat noua inițiativă pentru Brexit
Alertă. Acordul Brexit a fost convenit. Boris Johnson face marele anunț
Ultima Ora Externe

Ultima oră. Zi mare pentru britanici. Se votează acordul pentru Brexit

Parlamentarii britanici îşi vor exprima marţi votul asupra acordului pentru Brexit, după ce premierul Theresa May a obţinut modificări „angajante legal”, în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii Uniunii Europene la Strasbourg, relatează BBC. Ultima oară când acordul a fost înaintat Parlamentului, în ianuarie, a fost respins cu o marjă istorică de 230 de voturi, informează News.ro.

Premierul a spus că schimbările înseamnă că aşa-numita plasă de sigurană menită să evite introducerea unei frontiere stricte cu Irlanda nu poate „să devină permanentă”.

Liderul Partidului Laburs de opoziţie, Jeremy Corbyn, a spus că schimbările nu sunt nici pe departe ceea ce s-a promis.

Rămâne de văzut dacă parlamentarii vor vota marţi seara în favoarea acordului.

Punctul de vedere legal al schimbărilor făcute de procurorul general Geoffrey Cox va fi probabil un factor important în evoluţia votului din Camera Comunelor.

May va prezida marţi dimineaţă o şedinţă de guvern, înainte ca moţiunea să fie dezbătută după-amiază în Camera Comunelor şi votată în cursul serii.

După discuţiile avute cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, luni seară, premierul a spus că „crede cu tărie” că acordul pentru brexit răspunde îngrijorărilor exprimate de parlamentari.

Unii dintre parlamentari sunt îngrijoraţi că plasa de siguranţă va menţine Marea Britanie într-un acord vamal pe termen nedefinit.

„Parlamentarii au fost foarte clari că plasa de siguranţă trebuia modificată. Astăzi am asigurat schimbări legale. Acum este timpul să fim uniţi, să sprijinim acest acord pentru Brexit îmbunătăţit şi să răspundem dorinţei poporului britanic”, a spus May.

Partidul Unionist Democrat, pe al cărui sprijin se bizuie May în Camera Comunelor, a anunţat că „va analiza textul rând cu rând”, înainte de a decide dacă să îl susţină.

Vorbind alături de May la Strasbourg, Jean-Claude Juncker a avertizat că dacă acordul va fi respins, nu va exista „o a treia şansă”.

Marea Britanie urmează să se retragă din UE pe 29 martie, în urma deciziei prin referendum a britanicilor, care au votat cu aproape 52% pentru şi 48% împotriva, respectiv 17,4 milioane voturi la 16,1 milioane voturi, la referendumul din 2016.

Ce se poate întâmpla în această săptămână

Parlamentul va vota marţi seara acordul pentru Brexit. Dacă acordul va fi respins, un nou vot va avea loc miercuri, pentru a stabili dacă Marea Britanie va ieşi din UE fără un acord. Dacă opţiunea Brexitului fără acord va fi respinsă, parlamentarii vor vota din nou, joi, dacă să ceară UE o amânare a Brexitului.

Ce s-a convenit luni la Strasbourg

May a mers luni seară în Parlamentul European împreună cu secretarul pentru Bexit Steve Barclay, pentru discuţii de ultim moment.

În discuţiile cu Juncker şi cu negociatorul şef pentru Brexit, Michel Barnier, au fost convenite două documente.

Ministrul Biroului Cabinetului, David Lidington, a spus apoi parlamentarilor că documentele ”vor întări şi îmbunătăţi” atât acordul de retragere din UE cât şi declaraţia politică referitoare la relaţiile viitoare.

Primul document este ”un instrument comun obligatoriu din punct de vedere legal” referitor la acordul de retragere.

May a declarat că poate fi utilizat pentru declanşarea ”unei dispute oficiale” împotriva UE, dacă aceasta va încerca să ţină captivă Marea Britanie în plasa de siguranţă pe termen nedefinit.

UE susţinuse să prevederile referitoare la graniţa cu Irlanda vor fi numai temporare.

Al doilea document este ”o declaraţie comună”, care vine în completarea declaraţiei politice referitoare la relaţiile viitoare dintre Marea Britanie şi UE. Documentul se angajează la înlocuirea plasei de siguranţă cu aranjamente alternative, până în decembrie 2020.

Un alt document va fi prezentat de guvern, cunoscut sub numele de ”declaraţia unilaterală”.

Aceasta prezintă poziţia Marii Britanii că nu o împiedică nimic să se retragă din înţelegerea referitoare la graniţa cu Irlanda, dacă discuţiile referitoare la viitorul relaţiilor cu UE vor eşua şi nu va există nicio perspectivă pentru un acord.

Juncker a afirmat luni, după discuţiile cu May de la Strasbourg, că UE a dedicat toată energia, timpul şi angajamentul necesare pentru clarificarea, reasigurarea sau explicarea acordului de retragere a Marii Britanii.

”Premierul şi cu mine au convenit un instrument comun angajant din punct de vedere legal, referitor la acordul de retragere. Acest instrument oferă clarificări importante şi garanţii legale privind plasa de siguranţă”, a spus Juncker.

Acesta a subliniat că instrumentul care stabileşte detaliile are putere legală, respectând în acelaşi timp recomandările convenite de Consiliul European. Documentul conmpletează acordul de retragere, fără să îl redeschidă.

”L-am informat pe preşedintele Consiliului European în această seară şi i-am cerut să recomande acestuia să susţină acest instrument comun, care trebuie să primească mai întâi votul pozitiv al Camerei Comunelor pentru acordul de retragere”, a mai spus Juncker.

Juncker: „Nu există a treia şansă”

Juncker a avertizat însă parlamentarii britanici că vor risca totul dacă vor respinge acordul.

”În politică primeşti uneori a doua şansă. Contează ce facem cu această a doua şansă. Nu va exista o a treia şansă”, a avertizat preşedintele Comisiei Europene, adăugând:

”Haideţi să fim clari în legătură cu opţiunile – este acest acord sau s-ar putea ca Brexitul să nu mai aibă loc deloc”.

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a cerut parlamentarilor să voteze împotriva acordului, în Camera Comunelor, el afirmând că premierul ”a tras prea mult de timp în negocieri”.

Liderul democraţilor liberali, Vince Cable, a spus luni că rezultatul discuţiilor de luni arată că negocierile pentru Brexit sunt dezorganizate.

Parlamentarul Chris Leslie, din partea grupului independenţilor, a afirmat că ”Brexitul guvernului nu prosteşte pe nimeni”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.