Pesta porcină africană prezentă în 227 de localități. Sunt peste 900 de focare existente
6 000 de porci vor fi uciși în Călărași pentru a preveni răspândirea pestei porcine
Ultima Ora Social

Ultima oră. Un nou focar de pestă porcină descoperit în Dolj

 Un focar de pestă porcină a fost confirmat, vineri, în comuna doljeană Teasc, după ce un localnic a anunțat că i-au murit cinci din cei 30 de porci pe care îi avea în curte. Autoritățile au impus mai multe restricții.

Focarul a apărut în gospodăria unui localnic care a semnalat miercuri autoritățile că i-au murit cinci din cei 30 de porci pe care îi avea în curte.

Reprezentanții DSVSA au prelevat probe de la animalele moarte și boala s-a confirmat.

În gospodăria în care s-a confirmat focarul au fost eutanasiați toți cei 30 porci.

Reprezentanţii DSVSA Dolj fac apel la oameni să nu îşi sacrifice animalele şi dau asigurări că vor fi eutanasiaţi doar porcii bolnavi.

Medicii veterinari vor supraveghea timp de 30 de zile toate satele care aparțin de comuna Teasc, unde a fost confirmat focarul.

„S-a confirmat. Este focar de pestă porcină la Teasc. În această dimineaţă (vineri – n.r.) am convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor şi s-a aprobat programul de măsuri. Vom supraveghea zona, vom recolta probe ca să vedem dacă mai apar animale bolnave şi vom face catagrafia tuturor animalelor din zonă, Secui, Teasc, Bratovoieşti. Am ucis cele de 30 de animale din focar, iar mesajul este ca oamenii să vină spre noi dacă au porcii bolnavi şi să putem să luăm probe pentru a pune diagnosticul şi să îi despăgubim. Vom ucide doar porcii bolnavi“, a declarat medicul Costică Retea, director adjunct al DSVSA Dolj.

Acesta este al doilea focar de pestă porcină confirmat în județul Dolj. Primul focar a fost la începutul lunii noiembrie al anului trecut în satul Comănicea.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.