ULTIMA ORĂ. Preotul Constantin Necula SE RETRAGE din viața publică. ”Nu înseamnă că renunț la luptă”
Ultima Ora Social

ULTIMA ORĂ. Preotul Constantin Necula SE RETRAGE din viața publică. ”Nu înseamnă că renunț la luptă”

ULTIMA ORĂ. Preotul Constantin Necula SE RETRAGE din viața publică. ”Nu înseamnă că renunț la luptă”

Preotul Constantin Necula şi-a anunţat retragerea din viaţa publică, dar a revenit şi a explicat că va continua lupta şi că Biserica nu este viaţa publică, dar şi că „ne-am bătut joc de 99 de ani şi 315 zile din Centenarul nostru”.

Cunoscutul preot Constantin Necula a completat, luni, anunţul retragerii sale din viaţa publică, arătând că va continua să susţină ceea ce reprezintă Biserica: „Retragerea din viaţa publică nu înseamnă că renunţ la luptă! Biserica nu e viaţa publică!!! Aici, în spaţiul ei, putem să ne reactivăm smerenia slujirii lui Hristos! Sus inima!”, a scris acesta pe Facebook.

Preotul anunţase că se va retrage, săptămâna trecută, după ce rezultatul referendumului a arătat că demersul pe care l-a susţinut nu a întrunit cvorumul de prezenţă necesar.

Într-o intervenţie pentru Radio România Actualităţi, acesta a declarat: „Tot ce am zis s-a întors împotriva oricărei bunăvoinţe de a comunica ceva societăţii din care facem parte. Eu aştept să se limpezească lucrurile şi să constatăm că, din nefericire, am avut dreptate. În lupta aceasta acerbă pentru o imagine în faţă, pentru o dorinţă de a fi mai mult decât atent la lucrurile care ţi se întâmplă, ai tot timpul tendinţa de a exagera. Mă voi retrage din viaţa publică, e un gând care îmi trece foarte des prin minte. Am să mă retrag şi am să tac în dorinţa de a-i lăsa pe ceilalţi să vorbească. Am remarcat că sunt foarte mulţi dispuşi să vorbească foarte foarte mult împotriva bisericii şi a societăţii străine. Le doresc succes! E o tristeţe care m-a cuprins, pe care n-o voi birui decât în Liturghie. Constat că oameni a căror cumpănire am fost extrem de atent să o preţuiesc devin nişte oameni care citesc doar titlurile ziarelor şi apoi îşi dau cu părerea. Cumpănire adâncă şi rugăciune. Cred că este lucrul la care mă aştept cel mai mult în perioada aceasta. Cred că este un referendum care a boicotat foarte mult din sufletele noastre. Mi-e teamă că viitorul îmi va dovedi că avem dreptate. Deja am constatat că, în ciuda faptului că familia bărbat-femeie nu e o prioritate, cealaltă familie a avut dintr-o dată trei proiecte băgate la sertar. Am constatat că suntem căzuţi între politici şi că, dacă ţii cu un partid împotriva celuilalt, nu înseamnă că nu faci politică. Şi tot aşa, lucruri care se întâmplă sub ochii noştri, cred că e obligatoriu ca paznicul farului să se retragă în far”.

Necula a remarcat şi răspunsurile echilibrate, dar şi agresivitatea de care s-a lovit în multe situaţii în contextul referendumului: „Am constatat zilele acestea că am fost parşivi de fiecare dată, că am purtat nişte măşti ale exigenţelor sociale şi că, de fapt, în spatele nostru nu era adevărata pace. Poate de-aia nici nu e pace, pentru că fiecare minţeam frumos la adresa celorlalţi. Fac parte dintr-o comunitate sibiană care este echilibrată. Am văzut câteva reacţii cu ciupeli de sens, sunt încântat să constat că oameni pentru a căror muncă şi al căror efort am făcut tot ce se putea face şi-au adus aminte de datorii pe care nu le aveau. Văd utilizată în continuare Biserica drept scară pe care să urcăm. Nu e altceva decât colectivul şi aceiaşi oameni beneficiază de el. De data aceasta nu a murit nimeni, Slavă Domnului. Este aceeaşi emoţie, aceeaşi scară, aceeaşi instituţie atacată. Biserica a ajuns un fel de vinovat pentru toate. Sper, din toată inima să avem tăria de a putea să ne revenim nu cu picioarele pe pământ, că acolo suntem demult, ci cu mintea în cer, unde ne era locul. Constat că ne trimit la culcare, la cratiţă, se spunea despre noi că am trimite femeia la cratiţă, acum constat că suntem trimişi la cratiţa socială. Noi ştim să facem asta şi o facem bine. Zilele acestea au năpădit Facebook cu întrebări oamenii. E prima dată în viaţa mea când am înţeles de ce Mântuitorul nu răspunde la toate întrebările, ci doar la cele ale oamenilor care vor cu adevărat să se îndrepte. Nu s-a îndreptat nimic. Aceeaşi ură, aceeaşi aroganţă socială, aceeaşi dictatură a propriei opinii împotriva celorlalţi şi, în acest marasm, aceeaşi biserică răstignită a nu ştiu câta oară de oameni care cred cu adevărat că Biserica trebuie să le protejeze păcatele. Regret, Evanghelia nu e negociabilă”.

Pentru Constantin Necula, atmosfera de după referendum ţine şi de neputinţa de a depăşi problemele cu care s-au confruntat românii în secolul trecut de la Marea Unire: „Eu am de unde să mă tonifiez. Constat că societatea românească, în ciuda balului mascat la care continuăm să asistăm, pierde încă un an de netonifiere. Mai avem 50 de zile până să ne prăznuim Centenarul. Ne-am bătut joc de 99 de ani şi 315 zile din Centenarul nostru”.

Părintele Constantin Necula a absolvit Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu şi este doctor în teologie. A publicat volume în care a adunat predici, studii şi articole şi a susţinut sute de conferinţe în ţară şi în străinătate, fiind o prezenţă obişnuită la emisiuni de radio şi de televiziune cu tematică religioasă.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.