Senzațional: Vacanţele dese au dus la majorări record ale costului cu forţa de muncă în învăţământ
Ultima Ora Social

Ultima oră. Lovitură pentru Ecaterina Andronescu. Profesorii ies la protest

Profesorii protestează astăzi în mai multe unități de învățământ din țară. Profesori afiliați Federației Spiru Haret, dar și reprezentanți ai personalului nedidactic și auxiliar vor purta banderole în școli, în semn de protest față de inechitățile generate de lipsa sporurilor și de grilă de salarizare.

Aproape o sută de sindicaliști din toată țară au discutat luni seară cu ministrul Educației despre revendicările pe care le au, însă deocamdată nu s-a ajuns la un numitor comun. Printre solicitările profesorilor se numără finalizarea până la sfârșitul lunii martie a celor 3 legi ale educației promise de guvernul Dancila și „calcularea corectă a sporurilor și indemnizațiilor la nivelul salariilor în plata”.

Potrivit lor, contabilii și secretarele din sistemul de învățământ ar trebui să beneficieze de un spor de 10 procente din salariul brut, întrucât lucrează în condiții de stres.Nemulțumiri sunt însă și în rândul bucătăreselor din sistemul preșcolar. Acestea se plâng că le-au scăzut salariile chiar și cu 1.000 de lei.

„Este momentul să spunem răspicat: Nu se mai poate! Nu mai putem să ne batem joc de viitorul acestei țări! Nu este un protest împotriva unei singure persoane – este un protest împotriva tuturor celor care, în loc să caute soluțiile pentru creșterea calității, subminează prin toate mijloacele sistemul educațional. În condițiile în care noi nu ne implicăm să rezolvăm problemele din învățământ, nimeni din afară lui nu o va face. Haosul creat de legislație a dus la o stare conflictuală generală, care produce efecte negative. De la bucătăreasă – care are salariul mai mic decât un muncitor calificat – și până la profesorul – care a ajuns să fie înjunghiat pentru că și-a permis să lase un copil repetent, cu toții simțim starea de nesiguranță, de incertitudine, care s-a propagat la nivelul întregii societăți românești”, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președintele FSE „Spiru Haret”.

„Toți colegii noștri vor purta o banderolă tricoloră, personal didactic de predare, auxiliar, nedidactic și chiar de conducere vor purta o banderolă tricoloră până când se rezolva aceste probleme. Avem un porgram de salarizare. Este foarte prost, suportă zeci de modificări care vin de pe o zi pe altă. Este imposibil pentru secretare sau contabile să facă față acestei avalanșe de rectificări.

Au ridicat problema aplicației forexedu, este o aplicație unde trebuie să introducă toate datele legate de execuție bugetară, partea proastă e că, în fiecare luna, când trebuie să introducă datele respective.

Acest lucru nu se poate întâmplă decât după 2-3 dimineață. Când 3.000 de persoane intră simultan în momentul acela aplicația se blochează”, a adăugat Marius Nistor.

În replică, Ecaterina Andronescu spune că se va ține cont de cererile sindicatelor și că va caută o soluție pentru corectarea inegalităților. „Am discutat problemele, există o încercare de a le rezolva, nu putem de azi pe mâine. Avem o lege a salarizării, vedem cum o corectăm că sunt multe corecții de făcut”, a afirmat Ecaterina Andronescu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.