Grevă în justiție
Grevă în justiție
Ultima Ora Justiție

ULTIMA ORĂ. CCR a ANUNȚAT cine se va ocupa de dosarele protocoalelor secrete

ULTIMA ORĂ. CCR a ANUNȚAT cine se va ocupa de dosarele protocoalelor secrete

Curtea Constituțională a României anunță că parchetele și instanțele judecătorești sunt cele care vor stabili dacă s-a încălcat legea prin depășirea competențelor, în cazul dosarelor care au la bază acte efectuate în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public și SRI.

CCR acuză şi Comisia parlamentară de control a activităţii SRI de exercitarea în mod necorespunzător a controlului asupra Serviciului.

Astfel, CCR a constatat cu majoritate de voturi că există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public, de pe o parte, şi Parlamentul României, ÎCCJ şi celelalte instanţe, pe de altă parte, generat de încheierea între Ministerul Public şi SRI a Protocolului nr. 00750 din 4 februarie 2009, precum şi de exercitarea, în mod necorespunzător, a controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii.

Acelaşi conflict juridic de natură constituţională a fost constatat şi ca urmare a protocolului 09472 din 8 decembrie 2016, doar cu privire la art. 6, alin. (1) şi art. 9, precum şi de exercitarea, în mod necorespunzător, a controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii.

ÎCCJ şi celelalte instanţe judecătoreşti, precum şi Parchetul General şi unităţile din subordine vor verifica, în cauzele pendinte, în ce măsură s-a produs o încălcare a dispoziţiilor referitoare la competenţa materială şi după calitatea persoanei a organului de urmărire penală, şi vor dispune măsurile legale corespunzătoare.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.