Detalii noi ies la iveală cu privire la renovarea Catedralei Notre-Dame. Constructorii nu au respectat legea fumatului
Catedrala Notre-Dame e la un pas de prăbușire. Canicula și poluarea cu plumb o distruge
Ultima Ora Externe

Ultima oră. Catedrala Notre-Dame va putea fi restaurată în zeci de ani

Arhitectul şef care a lucrat la restaurarea catedralei din Koln (Germania), a declarat că lucrările de reconstrucţie ale catedralei Notre-Dame după puternicul incendiu produs luni după-amiază ar putea dura câteva zeci de ani, informează marţi DPA.

„Să speculăm, acum, cât vor dura lucrările şi care vor fi costurile, este ca şi cum ne-am uita într-un glob de cristal. Însă dacă judecăm doar după ceea ce s-a văzut la televizor, lucrările de reparaţii nu se vor încheia după doar câţiva ani, ci vor continua vreme de decenii”, a declarat arhitectul Peter Fuessenich pentru DPA.

Următoarele câteva zile au, de acum, o importanţă crucială pentru viitorul catedralei, mai susţine expertul german. Bolţile de piatră de sub şarpantele acoperişului care au ars au fost îmbibate de apa folosită la stingerea incediului. Acest lucru a făcut să le crească foarte mult greutatea. „Vor trebui să aştepte câteva zile pentru a vedea dacă bolţile pot suporta această greutate”, a precizat el, informează agerpres.ro.

Distrugerea şarpantelor catedralei Notre-Dame reprezintă, în sine, o pierdere inestimabilă pentru că, în mare parte, acestea erau cele instalate în secolul XIII.

Catedrala din Koln are şarpantele făcute din fier şi datează din secolul XIX. „Prin comparaţie cu cele din lemn (cum au fost cele de la Notre-Dame n.r.), acestea nu ard direct. Însă dacă izbucneşte un astfel de incendiu puternic, vor exista consecinţe pentru că şarpantele din fier se deformează din cauza căldurii”, a adăugat Fuessenich.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.