Ultima oră. 2 români din SUA riscă 30 de ani de închisoare. Sunt acuzați de atacuri cibernetice
Coreea de Nord nu este în spatele atacului cibernetic
Ultima Ora Social

Ultima oră. 2 români din SUA riscă 30 de ani de închisoare. Sunt acuzați de atacuri cibernetice

Doi hackeri români au fost găsiți vinovați de o serie de infracțiuni cibernetice, sub formă de malware, care au afectat computerele a mii de oameni din întreaga lume, informează Cleveland.com. Procurorii au anunțat că aceștia pot primi o condamnare de 20-30 de ani, într-o închisoarea federală, conform mediafax.ro

Bogdan Nicolescu (36 de ani) și Radu Miclăuș (37 de ani) au fost condamnați, joi, 11 aprilie, pentru 21 de acuzații, printre care furt de identitate și implicare în acțiuni de spălare a banilor.

Cazul a apărut în 2016, când cei doi au fost arestați în București și duși în Statele Unite trei luni mai târziu. La vremea respectivă, procurorii care se ocupau de caz au anunțat că victimele au pierdut mai mult de 4 milioane de dolari în urma acestor infracțiuni.

Procurorii federali au petrecut mai mult de două săptămâni prezentând unui juriu dovezi conform cărora cei doi făceau parte dintr-o rețea „botnet”, care controla 400.000 de calculatoare, majoritatea de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Juriul a început deliberările marți, 9 aprilie, acordând verdictul final joi, 11 aprilie.

Nicolescu și Miclăuș erau parte din grupul „Bayrob”, denumire acordată de către compania de securitate cibernetică Symantec, care a descoperit malware-ul, răspândit începând cu anul 2007. Acesta funcționa sub forma unor e-mail-uri care pretindeau a fi trimise de IRS (Internal Revenue Service), Western Union, Norton AntiVirus și permitea membrilor grupului să colecteze informații personale ale oamenilor cărora le erau trimise.

Dobândind acces la computere, grupul Bayrob le-a controlat în mai multe feluri, printre care și prin postarea unor anunțuri de vânzare de automobile pe platforma eBay. Când potențialii clienți trimiteau mesaje cu întrebări legate de produsele vândute, grupul trimitea imagini care conțineau malware-ul ce le permitea să preia controlul asupra computerelor.

Odată dobândit accesul, utilizatorii erau redirecționați către o pagină eBay falsă, controlată de Bayrob.

Utilizatorii realizau plata prin intermediul cardului bancar în pagina web respectivă, sumele erau transferate în conturi din Europa, ajungând ulterior în conturi controlate de Bayrob. Pierderea banilor într-o astfel de situație a reprezentat factorul ce a declanșat implicarea autorităților, după ce o femeie din Illinois a declarat, în 2007, că a pierdut aproximativ 10.000 de dolari în urma a ceea ce credea că este cumpărarea unui autoturism.

Cei doi hackeri au făcut eforturi considerabile pentru a-și proteja identitățile, pseudonimele acestora în mediul online fiind MasterFraud, respectiv Minolta9797. Drept urmare, adevăratele identități ale acestora au fost ascunse timp de nouă ani.

În cele din urmă, FBI a reușit să le dea de urmă din cauza unor greșeli ale acestora. Prima a fost faptul că Miclăuș a intrat accidental, în 2013, în contul personal de mail AOL, în locul celui folosit în sistem. Cea de a doua a fost reprezentată de confiscarea telefonului lui Tiberiu Dăneț, un alt membru al grupului Bayrob, când a trecut printr-o vamă în 2015, ceea cwe a dus la descoperirea unui schimb de mesaje în care se discuta despre atacurile cibernetice în cauză.

Dăneț a pledat vinovat la opt acuzații în noiembrie, depunând mărturie împotriva celor doi hackeri. Acesta va petrece între 9 și 12 ani într-o închisoarea federală.

Michael Goldberg, avocatul lui Nicolescu, a declarat că respectă decizia juriului, în timp ce Michael O’Shea, avocatul lui Miclăuș, a declarat că nu este de acord cu verdictul juriului și cu analiza guvernului. Cu toate acestea, cel din urmă și-a arătat respectul față de agenții FBI care lucrează în cazurile de securitate cibernetică.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.