Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, cere rejudecarea în dosarul retrocedărilor ilegale a plajelor din Mamaia, în care a fost adus înapoi în țară din Madagascar și a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare. Mazăre și-a motivat cererea de rejudecare prin faptul că procesul a fost loc în lipsa sa. Mazăre a depus cererea de rejudecare pe 18 iunie la Curtea de Apel București și a avut primul termen pe 6 septembrie. Cazul a fost însă amânat pentru 10 octombrie, anunță ziare.com.
Radu Mazăre susține că a plecat din România în decembrie 2017, moment în care Curtea de Apel București încă nu motivase condamnarea dată în faza de fond a procesului de 4 ani cu suspendare pentru abuz în serviciu. Dosarul său a ajuns apoi la ICCJ pe 14 august 2018 și apoi a fost condamnat la 9 ani de închisoare pe 8 ianuarie 2019.
Fostul primar al Constanței susține însă că el a plecat din România în decembrie 2017, într-un moment în care Curtea de Apel încă nu a motivat condamnarea dată în faza de fond a procesului. Chiar şi aşa, pe 8 mai 2019, Radu Mazăre a fost arestat de Interpol în Madagascar, iar la 20 mai 2019 a fost adus în România, la solicitarea autorităţilor române.
Radu Mazăre a explicat că „statutul meu de rezident în Republica Madagascar, precum şi statutul meu de solicitant de azil – pe temei de discriminare politică şi pe motiv de nerespectare a drepturilor fundamentale ale omului în materia dreptului la un proces echitabil – au reprezentat motive temeinice pentru care subsemnatul nu am putut fi prezent la judecarea în faza apelului a dosarului 6536/2/2008 şi motiv pentru care judecată apelului s-a desfăşurat în lipsa mea”, a zis fostul primar al Constanței.
Mazăre spune că a fost condamnat în lipsa, fără a se administra probe noi şi fără a fi audiat în acest caz. El este nemulţumit şi de faptul că Înalta Curte nu a motivat decizia de condamnare. „Astfel eu mă aflu în închisoare fără să ştiu motivele pentru care s-a dispus pedeapsa pe care o execut şi pedeapsa pentru care am fost adus în ţară, cu încălcarea statutului meu de solicitant de azil, fiind sub protecţia Biroului Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (HCR) din cadrul ONU”, mai susţine fostul edil.