Ironie maximă a lui Augustin Lazăr. Îi cere daune morale lui Tudorel Toader
Ultima Ora Justiție

Tudorel Toader face portretul noului procuror general. Atac subtil la Augustin Lazăr

Ministrul Justiției a declarat, joi, că un viitor procuror general va trebui să fie o persoană cu multă bună-credință și cu atașament față de oameni și față de libertățile fundamentale ale cetățeanului. Precizările vin după ce MJ a declanșat procedura de selecție pentru un nou procuror general, conform mediafax.ro

„Portretul procurorului general – dar nu robot, ci portretul uman – va trebui să fie cineva cu abilități manageriale, care are cunoștințe profesionale, care cunoaște sistemul cu bunele și cu mai puțin bunele lui, care are capacitatea de a-l reforma acolo unde este nevoie, și peste toate cele pe care le-am enumerat, trebuie și multă bună-credință, trebuie atașament față de oameni, trebuie atașament față de drepturile, libertățile fundamentale ale cetățeanului, trebuie atașament față de valorile statului de drept, față de valorile europene”, a declarat, joi, ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Precizările vin după ce Ministerul Justiției a anunțat că a declanșat procedura de selecție pentru numirea unui nou procuror general al PÎCCJ, funcție care va deveni vacantă în data de 28 aprilie, când se va încheia mandatul lui Augustin Lazăr. Procedura se desfășoară între 13 martie și 5 aprilie.

Ministerul Justiției organizează, la sediul din București, în perioada 13.03.2019 – 5.04.2019, selecția procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire pentru funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, vacantă începând cu data de 28 aprilie 2019, se arată pe site-ul Ministerului Justiției. Candidații vor susține și un interviu în fața ministrului Tudorel Toader.

Potrivit anunțului, candidații pot depune cereri de înscriere, până la data de 28 martie 2019 (inclusiv), ora 17:30 la Direcția resurse umane din Ministerul Justiției.

Mandatul actualului procuror general, Augustin Lazăr, se încheie în data de 28 aprilie, potrivit CV-ului său. Însă, Tudorel Toader a declanșat procedura de revocare a lui Lazăr din funcție în 24 octombrie 2018. Între timp, Augustin Lazăr a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcţie declanşată de ministrul Justiţiei, cerere care încă se judecă.

Secţia pentru procurori a CSM a dat un aviz negativ cererii lui Tudorel Toader de revocare a procurorului general. Cererea de revocare a ajuns totuși la Klaus Iohannis, care a anunțat, în luna ianuarie 2019, că nu îl va revoca pe procuror, deși Toader a transmis de mai multe ori documentele prin care a cerut înlăturarea lui Lazăr din funcție.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.