Tudorel Toader îl amenință pe Augustin Lazăr. Începe verificările
Ultima Ora Justiție

TUDOREL TOADER E TERMINAT. AUGUSTIN LAZĂR ÎI DĂ LOVITURA DECISIVĂ. DRAGNEA NU SCAPĂ DE CONDAMNARE

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat  că Guvernul urmează să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care toţi cei care au fost judecaţi de completuri de 5 judecători de la Înalta Curte constituite (potrivit CCR) ilegal, să poată face contestaţie în anulare chiar dacă termenul de 30 de zile de la pronunţarea sentinţei a fost depăşit.

Concret, prin această OUG se creează baza legală să se anuleze toate sentinţele date de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ începând cu anul 2014, inclusiv condamnarea la închisoare a lui Dragnea în dosarul fraudării Referendumului.

Procurorul general Augustin Lazăr a reacţionat tranşant după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat ce tip de ordonanţă de urgenţă pregăteşte ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale privind completele de 5 de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Legea penală nu retroactivează şi asta o ştie nu numai Curtea Constituţională, nu numai judecătorii Constituţionali, care chiar au o jurisprudenţă în care atrag atenţia asupra acestui fapt. Dacă cineva îşi face timp să o studieze. Şi o ştie şi domnul ministru. Însă, s-ar părea că jocul politic e de aşa natură încât trebuie să adopte o anumită cale, care e mai mult politică decât juridică. Ba, juridică eu aş zice că nu prea este, pentru că va fi foarte, foarte dificil să ne explice cineva cum va explica printr-o notă de fundamentare cineva neretroactivitatea legii penale şi cum în acest caz legea penală ar trebui să retroactiveze. Şi, apoi, principiul securităţii raporturilor juridice care este tot un principiu constituţional, este un principiu fundamental în Constituţia României, cum ar putea el să fie încălcat în acest caz. Personal eu nu pot înţelege. (…)

Nu putem cu uşurinţă să umblăm la hotărâri judecătoreşti care sunt definitive, să creăm în opinia publică o imagine că o hotărâre judecătorească poate fi schimbată după caz şi după cum există o orientare sau alta. Hotărârile judecătoreşti definitive au putere de lege. Toată lumea trebuie să aibă încredere în ele şi cine îşi va asuma această această răspundere va trebuie să analizeze neretroactivitatea legii penale, să mai analizeze că deciziile CCR dispun pentru viitor. Sunt aspecte foarte sensibile.

Este important ca opinia publică să rămână în continuare cu un sentiment de încredere. De acest sentiment de încredere în justiţie depinde şi legitimitatea sistemului judiciar. Dacă noi într-un an facem într-un fel, anul viitor vom face în alt fel, această legitimitate va fi pusă sub un mare semn de întrebare şi noi, totuşi, trăim într-o Uniune Europeană în care statul de drept e o valoare esenţială iar interferarea puterilor în domeniul de competenţă al altor puteri nu ar trebui să acţioneze în acest mod, separaţia puterilor în stat este o lege de fier a statului de drept de multe sute de ani.„, a declarat Augustin Lazăr, la digi24.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.