Un nou CUTREMUR puternic în Turcia
Un nou CUTREMUR puternic în Turcia
Exclusiv Externe Social Ultima Ora

TRAGEDIE în Turcia. Cutremur devastator. Cel puțin 15 oameni morți. Zeci de clădiri distruse. FOTO-VIDEO

Un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de  7,8 pe Scara Richter, s-a produs luni dimineaţă.

Seismul a avut loc în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep, în apropiere de graniţa cu Siria, conform AFP.

Cel puţin 10 persoane au murit, au declarat doi oficiali turci, citaţi de Reuters.

Un corespondent BBC din Turcia relatează că la Diyarbakir un centru comercial s-a prăbuşit.

Jurnalistul Eyad Kourdi, care locuieşte în oraşul Gaziantep, a declarat pentru CNN că au avut loc până la opt replici „foarte puternice” în mai puţin de un minut de la producerea cutremurului iniţial cu magnitudinea de 7,8, ceea ce a făcut ca lucrurile din casă să cadă la pământ.

Replicile puternice vor continua probabil în orele şi chiar în zilele următoare după un cutremur atât de puternic ca acesta, potrivit specialiştilor intervievaţi de CNN.

Cutremur în Turcia. Cel puțin 10 morți
Cutremur în Turcia. Cel puțin 10 morți

 Serviciul european de monitorizare seismică EMSC a declarat că se evaluează posibilitatea unui risc de tsunami, transmite Reuters.

Şeful Crucii Roşii din Turcia a declarat că mobilizează resurse pentru regiune, deoarece a primit informaţii despre pagube grave şi clădiri prăbuşite şi a îndemnat oamenii să plece din casele avariate.

Posturile de televiziune TRT şi Haberturk au prezentat imagini cu oameni adunaţi în jurul unei clădiri distruse din Kahramanmaras, căutând supravieţuitori.

Guvernatorul provinciei Sanliurfa din sud-estul Turciei, Salih Ayhan, a declarat pe Twitter că există clădiri distruse şi a îndemnat oamenii să se ducă în locuri sigure.

CLĂDIRI DĂRÂMATE ŞI ÎN SIRIA

Cutremurul a fost resimţit în Cipru, Liban şi mai ales Siria, dar şi în Grecia şi Israel, potrivit The Guardian.

Presa de stat siriană a declarat că un număr mare de clădiri s-au prăbuşit în provincia Alep, în timp ce o sursă din cadrul serviciilor civile din Hama a declarat că mai multe clădiri s-au prăbuşit şi acolo.

„Au căzut tablouri de pe pereţii din casă”, a declarat Samer, un locuitor din Damasc, capitala siriană. „M-am trezit îngrozit. Acum suntem cu toţii îmbrăcaţi şi stăm la uşă”, a povestit sirianul.

Oamenii din Damasc, precum şi din oraşele libaneze Beirut şi Tripoli au fugit în stradă şi s-au urcat în maşini pentru a se îndepărta de clădiri, au declarat martorii.

OAMENII SUNT RUGAŢI SĂ NU BLOCHEZE DRUMURILE ŞI SĂ NU SUNE PE TELEFOANELE MOBILEUPDATE: Potrivit CNN Turk, cutremurul a fost resimţit în mai multe oraşe mari, precum Kahramanmaraş, Gaziantep, Nevşehir, Kayseri, Ankara, Adana şi Hatay. Autorităţile fac apel la populaţie să lase drumurile libere, pentru a se putea interveni. De asemenea, oamenilor li s-a cerut să evite să folosească serviciul de telefonie mobilă şi să se folosească numai de mesajele text sau de mesaje transmise prin internet.

Se înregistrează în continuare replici după unda de şoc. O replică având magnitudinea de moment de 5,2 s-a produs la ora locală 5:23 (4:23, ora României), la 21 de kilometri est de Nurdagi.

MAI MULTE CLĂDIRI S-AU PRĂBUŞIT

UPDATE: Un cutremur de o asemenea forţă este foarte probabil să producă multe victime şi pagube materiale. De altfel, imaginile postate pe reţelele sociale arată că mai multe clădiri s-au prăbuşit. Alarmele maşinilor sună, iar oamenii merg pe străzi speriaţi, cu atât mai mult cu cât seismul a avut loc în timp ce mulţi dintre ei dormeau.

Cel puţin 10 persoane au murit, au declarat doi oficiali turci, citaţi de Reuters.

În provincia Osmaniye sunt cel puţin cinci morţi, a declarat guvernatorul, potrivit agenţiei de stat Anadolu. Guvernatorul Erdinc Yilmaz a mai spus că 34 de clădiri au fost distruse în provincia sa.

Un alt cutremur cu magnitudinea 6,7 s-a produs în centrul Turciei la orele 04.28 (01.28 GMT), la o adâncime de 9,9 kilometri, potrivit USGS.

Seismele au fost resimţite în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru.Situată în zona unor plăci tectonice importante, Turcia este afectată deseori de cutremure.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.