O nouă strategie de reformă a companiilor de stat. Despre ce este vorba
Ultima Ora Social

Toate companiile profitabile cu capital de stat vor fi îngropate

Dănuţ Bica, deputat PNL, consideră că Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) va îngropa toate companiile profitabile cu capital de stat

 Deputatul PNL de Argeş Dănuţ Bica critică adoptarea Legii prin care a fost înființat Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, considerând că această reglementare se prefigurează a fi cea mai puternică lovitură dată în ultimii ani sectorului de stat al economiei naționale

„Nu știu ce interese ascunse au stat în spatele constituirii acestui Fond mamut. Nu am intenția de a acredita teoriile aduse în spațiul public pe această temă de către Victor Ponta sau de unii analiști economici, dar ceea ce pot să afirm fără nicio îndoială este faptul că Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții  nu este cu adevarat nici un fond pentru dezvoltare, nici pentru investiții. Acesta reprezintă doar o construcție economică aventuroasă, prin care se vor pune pe butuci, pentru început, cele mai profitabile 33 de companii cu capital de stat din economia românescă.

Nu este un fond pentru dezvoltare, deoarece va fi alimentat cu bani, în numerar, de la bugetul de stat, urmând să primească, pentru început, 9 miliarde de lei. De unde vor lua guvernanții această sumă, având în vedere că bugetul are deja un deficit de peste 27 miliarde de lei? Din banii destinați modernizării școlilor și spitalelor sau construirii de drumuri și autostrăzi? Mai este în această situație FSDI un fond pentru dezvoltare?

Nu este nici fond pentru investiții, pentru că, în cazul în care Guvernele domnului Liviu Dragnea ar fi dorit cu adevărat să facă investiții, ar fi trebuit să se concentreze în primul rând pe absorbirea celor peste 26 miliarde de euro din fondurile europene nerambursabile care au fost puse la dispoziția României de către Uniunea Europeană și au rămas necheltuite până în prezent. S-ar putea realiza astfel investiții uriașe în infrastructură. Liderii coaliției PSD-ALDE renunță însă la utilizarea acestor bani gratuiți, nerambursabili și încearcă să prostească o țară întreagă cu argumentul că prin noul fond mamut vor construi, într-un viitor nedefinit, școlile, spitalele și drumurile pe care le-au promis în campania electorală. Liviu Dragnea și Darius Vâlcov cred oare că toți românii sunt naivi și vor înghiți pe nemestecate minciunile lor?

Dacă aproape nimic nu este cert cu privire la evoluția viitoare a acestui fond, un efect sigur pe care îl va genera înființarea sa va fi acela că toate cele 33 de companii care au fost incluse în FSDI, profitabile în anul 2017, vor ajunge, mai devreme sau mai târziu, să înregistreze pierderi. Acesta va fi rezultatul punerii în practică a prevederilor Legii adoptate,  prin care se asigură Fondului un management defectuos, netransparent, în care deposedarea de profit a societaților implicate va fi prioritară. Fără investiții permanente, acestea vor avea, nu peste mult timp, soarta Arpechim Pitești sau a altor foste perle ale economiei românești, care sunt astăzi adevărate ruine.”

          Deputatul Dănuţ Bica susține că bucuria celor care consideră astăzi că, prin infiinţarea FSDI, vor acapara gestionarea a zeci de miliarde de lei din economia românească va fi de scurtă durată, deoarece parlamentarii Partidului Național Liberal au solicitat Curții Constituționale să se pronunțe asupra neconstituționalității prevederilor legii adoptate :

,,Deputații Partidul Național Liberal au semnat și transmis Curții Constituționale a României, în data de 15 iunie, o sesizare de neconstituționalitate cu privire la prevederile  Legii de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. Din dorința liderilor PSD-ALDE de a-i da lui Darius Vâlcov pe mână tot patrimoniul de stat al economiei naționale, au propus și adoptat o lege strâmbă, care încalcă cele mai importante prevederi ale Constituției României.

În primul rând, Legea a fost adoptată în forme diferite la Senat și la Camera Deputaților, încălcând principiul bicameralismului și devenind astfel neconstituțională în integralitatea ei.

În al doilea rând, având în vedere că înființarea unei societăți pe acțiuni reprezintă o activitate ce trebuie realizată printr-o reglementare secundară și nu printr-un act care are forță de lege, Parlamentul României a încălcat principiul constituțional al separației puterilor în stat, reglementând într-un domeniu care este în competența autorităților publice centrale sau locale, viciu care afectează Legea în ansamblul său.

Apoi, pe fond, Legea de constituire a FSDI încalcă regimul proprietății publice, punând statul român în totală imposibilitate de a mai apăra interesele economice naționale.

Fondul mamut al lui Liviu Dragnea nu se supune nici principiilor constituționale ale transparenței, de parcă ar fi inființat pentru a gestiona o societate comercială privată, cu acțiuni la purtător, condusă prin interpuși. Știm că unii au ceva experiență în acest sens! Construcția creată de coaliția PSD-ALDE este de fapt un stat în stat, Fondul nerăspunzând în fața nimănui, nefiind obligat să dea socoteală nici măcar Curții de Conturi a României, deși ar urma să fie finanțat cu bani din buzunarele tuturor românilor. Dacă, Doamne ferește, chiar se va constitui, nu vom afla niciodată nici măcar cu câte zeci de mii de euro vor fi plătiți lunar cei care îl vor conduce!

Nu în cele din urmă, Legea pe care noi am contestat-o contravine reglementărilor referitoare la responsabilitatea bugetară și principiilor fundamentale în baza cărora se organizează economia de piață.

Se poate constata foarte ușor că această lege seamănă foarte mult cu o alta, promovată de același Liviu Dragnea în anul 2013, prin care, tot sub un pretext nobil, descentralizarea administrativă, actualul lider al PSD a încercat să împărtă patrimoniul public al României conform propriilor interese. Suntem convinși că și Legea de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții va avea aceeași soartă, urmând să primească din partea Curții Constituționale a României verdictul de neconstituționalitate!”, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro, deputatul PNL, Dănuț Bica.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.