Theresa May, o nouă amânare a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană
Ultima Ora Social

Theresa May ANUNȚĂ ce se va întâmpla cu românii din Regatul Unit după ieșirea din UE

Theresa May ANUNȚĂ ce se va întâmpla cu românii din Regatul Unit după ieșirea din UE

Şefa guvernului de la Londra, Theresa May, a anunţat marţi noi reglementări în materie de imigraţie în Regatul Unit, care vor intra în vigoare după Brexit şi vor da întâietate lucrătorilor calificaţi eliminând libera circulaţie a cetăţenilor europeni, transmite AFP, conform agerpres.ro

„Când vom părăsi Uniunea Europeană, vom institui un sistem de imigraţie care pune capăt, o dată pentru totdeauna, liberei circulaţii” a cetăţenilor europeni în Regatul Unit, a declarat May într-un comunicat în care precizează că acesta va fi un sistem „bazat pe competenţele lucrătorilor, şi nu pe originea lor”.

„Acest nou sistem va permite reducerea imigraţiei persoanelor slab calificate”, a arătat Theresa May, adăugând că sistemul va pune Regatul Unit pe calea unei imigraţii reduse la niveluri viabile, conform promisiunilor.

Prim-ministrul britanic ar urma să detalieze noul sistem într-un discurs pe care îl va pronunţa miercuri la congresul Partidului Conservator, la Birmingham.

Potrivit viitoarelor reglementări, persoanele care vor dori să se stabilească în Marea Britanie vor trebui să certifice un anumit nivel de venit, pentru a garanta că nu ocupă locuri de muncă pentru care ar putea fi recrutaţi cetăţeni britanici.

Vizele pentru studenţi nu vor fi supuse aceloraşi criterii.

Cetăţenii Uniunii Europene sunt în prezent liberi să se stabilească şi să lucreze în Regatul Unit, o situaţie care urmează să se încheie la sfârşitul perioadei de tranziţie post-Brexit, în decembrie 2020, în cazul unui acord între Londra şi Bruxelles asupra condiţiilor ieşirii britanicilor din UE, scrie AFP.

Acest nou sistem se bazează pe recomandările formulate de Comitetul Consultativ asupra Migraţiei (CAM) într-un raport adresat guvernului şi publicat pe 18 septembrie. Directorul CAM, Alan Manning, a luat parte, pe 24 septembrie, la o întâlnire a cabinetului, ce a reunit principalii miniştri britanici, pentru a expune concluziile documentului.

În acest studiu, CAM a recomandat elaborarea unui sistem de imigraţie care nu oferă niciun regim preferenţial cetăţenilor proveniţi din Spaţiul Economic European dacă problema imigraţiei nu este integrată în negocierile privind ieşirea Regatului Unit din UE.

Downing Street a precizat că o Carte Albă privind imigraţia va fi publicată în această toamnă, în timp ce un proiect de lege va fi prezentat în 2019.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.