Taxele mari împiedică investițiile românești. Se va reduce taxa pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol
Proiect de lege: unii români vor fi scutiți de taxe
Ultima Ora Social

Taxele mari împiedică investițiile românești. Se va reduce taxa pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol

Deputatul PNL Claudiu Răcuci susține că orice român care ar vrea să demareze o afacere cinstită în România se lovește din prima zi de taxe uriașe și de piedici birocratice, deși niciuna dintre acestea nu au o explicație logică și anunță că va iniția de urgență o propunere legislativă pentru diminuarea taxei pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol:

„Voi propune, în cel mai scurt timp, poate chiar săptămâna viitoare, reducerea taxelor pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol. Astăzi, cine vrea să facă o investiție mică pe 1 ha de teren, trebuie să plătească până la 40.000 de lei numai taxa pentru scoaterea terenului din circuitul agricol. În cele mai multe părți din țară, această taxă este și de 4 ori mai mare decât valoarea de achiziție a terenului. Cetățeanul cumpără terenul cu 10-20 de mii de lei și dă statului 50-60 de mii de lei pe taxe care nu au nicio justificare.

Alături de banii plătiți pentru scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor aflate în extravilan, cetățeanul mai trebuie să plătească o listă lungă de taxe și impozite: aviz special de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, documentații peste documentații, extrase și certificate, care mai înseamnă costuri suplimentare care se ridică la alte zeci de mii de lei.

Prin proiectul meu taxa va scădea de la 4 lei/m2 la 0,4 lei/m2 pentru terenurile din clasa I, cu scădere similară și pentru celelalte categorii de terenuri, și de la 2 lei/m2 la 0,2 lei/m2 pentru terenurile din categoria 5. De parcă nu ar fi suficient că în România abia se mai fac investiții private, că abia mai avem capital autohton, Guvernul descurajează și prin taxele aberant de mari, pe care le încasează, însă nu știm la cele le utilizează, pentru că drumuri rapide nu avem, spitale noi nu avem, iar școlile sunt la fel de vechi ca acum 30 de ani.” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PNL Claudiu Vasile Răcuci.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.