Naval Group și Australia au semnat un acord de parteneriat strategic. Despre ce este vorba
Sute de milioane de dolari pentru Pacific din Australia. Schimbările climatice au urmări grave
Ultima Ora Externe

Sute de milioane de dolari pentru Pacific din Australia. Schimbările climatice au urmări grave

Australia a anunţat că va aloca 500 de milioane de dolari australieni (338 de milioane de dolari americani) regiunii Pacificului în contextul luptei contra efectelor schimbărilor climatice, inclusiv pentru îmbunătăţirea rezistenţei în faţa dezastrelor şi pentru producţia de energie regenerabilă, relatează marţi DPA.

”Pacificul este casa noastră, pe care o împărţim ca familie de naţiuni”, a declarat marţi premierul australian Scott Morrison înaintea unei vizite oficiale în Tuvalu, în vederea participării la Forumul Insulelor din Pacific.Ajutorul va fi utilizat de asemenea pentru finanţarea unui proiect hidroelectric în Insulele Solomon, pentru căi rutiere şi poduri în Papua Noua Guinee şi pentru consolidarea şcolilor în Kiribati.

Suma de 500 de milioane de dolari australieni acordaţi timp de cinci ani din 2020 vine după cei 300 de milioane de dolari americani alocaţi între 2016 şi 2020.

În ultimii ani, Australia s-a confruntat cu reacţii serioase din partea vecinilor săi din Pacific care au susţinut că autorităţile australiene nu fac suficient pentru scăderea emisiilor de carbon continuând să investească în producţia de cărbune.Luni, premierul Fiji, Frank Bainimarama, a solicitat Australiei ”să aprecieze mai mult” ceea ce a numit ”ameninţarea existenţială” cu care se confruntă naţiunile din Pacific şi a declarat că Australia ar trebui să grăbească tranziţia către energie regenerabilă, altfel obiectivul de zero emisii de carbon până în 2050 nu ar putea fi atins în condiţiile continuării utilizării cărbunelui.

Premierul din Tuval, Enele Sopoaga, care găzduieşte Forumul Insulelor din Pacific, a declarat că sumele investite ”nu înseamnă nimic dacă se contribuie la efectul grav al schimbărilor climatice”, notează DPA.

”Australia trebuie să facă mai mult”, a subliniat la rândul activista de mediu Claire Anterea din Kiribati, una dintre micile state insulare care se află în situaţie de risc din cauza creşterii nivelului oceanelor.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.