Surpriză totală: Ministrul iranian de Externe a ajuns la la summitul G7 de la Biarritz 1
Ultima Ora Externe

Surpriză totală: Ministrul iranian de Externe a ajuns la la summitul G7 de la Biarritz

Ministrul afacerilor externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a sosit într-o vizită-surpriză la summitul G7 de la Biarritz, în sud-vestul Franţei, a anunţat un purtător de cuvânt al ministrului iranian, informează DPA.

Înainte de aceasta AFP informa, citând site-ul de monitorizare a traficului aerian Flightradar24, că un avion oficial iranian a aterizat duminică la orele 14:13 (12:13 GMT) pe aeroportul din Biarritz, sud-vestul Franţei, oraş care găzduieşte summitul G7, în cadrul căruia problema nucleară iraniană este intens dezbătută.

Potrivit istoricului aparatului, furnizat de site, acest avion s-a deplasat în ultimele zile în capitalele europene vizitate de ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif. Vineri, când Zarif s-a aflat la Paris pentru o întrevedere cu preşedintele Emmanuel Macron, avionul a făcut legătura Paris-Teheran, înainte de a face cursa Teheran-Biarritz duminică. Mai devreme săptămână aceasta, el a fost în capitatele scandinave, unde s-a aflat ministrul iranian.

Dosarul exploziv asupra programului nuclear iranian constituie unul dintre principalele puncte de pe agenda summitului G7, ce reuneşte mai mulţi actori ai acestei crize: ţările europene şi Japonia, semnatare ale acordului din 2015, ca şi SUA, care a denunţat acest acord şi a impus sancţiuni economice împotriva Iranului, provocând o escaladare a tensiunilor în această regiune extrem de sensibilă.

Preşedintele american Donald Trump şi liderii europeni au continuat duminică să exprime opinii divergente asupra acestei probleme.

Președintele Macron a declarat că va continua discuţiile cu Republica Islamică Iran „în numele Franţei, dar… în lumina discuţiilor de ieri (sâmbătă)” de la summitul puterilor economice occidentale şi Japonia.

Oficiali diplomatici francezi au susţinut înainte de aceasta că liderii din G7 l-ar fi autorizat pe Macron să poarte negocieri cu Iranul pentru a reduce tensiunile, însă preşedintele american Donald Trump ar fi respins imediat această idee.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.