Surpriză de proporții la Australian Open. Numărul 1, a fost eliminată
Surpriză de proporții la Australian Open. Numărul 1, a fost eliminată
Sport Ultima Ora

Surpriză de proporții la Australian Open. Numărul 1, a fost eliminată. FOTO

O surpriză de proporții la turneul de Grand Slam de la Australian Open, a avut loc duminică, dimneața, când cea mai bună jucătoare de tenis a lumii a fost eliminată.

Jucătoarea poloneză de tenis Iga Swiatek, liderul WTA, a fost eliminată, duminică, în optimile de la Australian Open, primul grand slam al anului.

Surpriză de proporții. Poloneza Iga Swiatek, eliminată de la Australian Open
Surpriză de proporții. Poloneza Iga Swiatek, eliminată de la Australian Open

Swiatek a fost învinsă de Elena Rîbakina, din Kazahstan, cap de serie 22, scor 6-4, 6-4.

Meciul a durat o oră şi 29 de minute.

Rîbakina a câştigat turneul de la Wimbledon în 2022.

În sferturi, Rîbakina va evolua cu letona Jelena Ostapenko, cap de serie 17, care a trecut de sportiva americană Coco Gauff, favorită 7, scor 7-5, 6-3, după o oră şi 33 de minute.

Elena Rîbakina (n. 17 iunie 1999, Moscova, Rusia) este o jucătoare profesionistă de tenis din Kazahstan, născută în Rusia.

Este campioana en-titre în turneul de Mare Șlem de la Wimbledon și prima jucătoare kazahă care se impune intr-un Grand Slam. Cea mai bună clasare a sa la simplu este locul 12 mondial, la 17 ianuarie 2022.

Rîbakina a ajuns în opt finale în WTA Tour, inclusiv trei la nivelul WTA 500, câștigând două titluri. Ea a câștigat primul său titlu WTA la București în iulie 2019, la 20 de ani, a ajuns pentru prima dată în top 20 în februarie 2020 și s-a evidențiat la Dubai Tennis Championships 2020, înregistrând prima sa victorie în top 5 împotriva numărului 3 mondial Karolína Plíšková și învingerea campioanei de la Australian Open 2020, Sofia Kenin. Ea este actuala jucătoare kazahă numărul 1 la simplu.

Elena Ribakina, a produs o surpriză de proporții la Australian Open
Elena Ribakina, a produs o surpriză de proporții la Australian Open

Elena Rîbakina s-a născut pe 17 iunie 1999 la Moscova. La cinci ani, tatăl ei, care era angajat în diverse sporturi, a adus-o la tenis. În 2016 Rîbakina și-a început cariera profesională.Din 2013 până în 2018, Rîbakina a reprezentat Rusia, apoi și-a schimbat cetățenia pentru a reprezenta Kazahstan.

Rîbakina este un fost număr 3 mondial. Ea a ajuns în semifinala Australian Open și Roland Garros la proba de simplu pentru junioare în 2017.

2014–17: debutul ITF

Rîbakina a început să joace pe circuitul ITF pentru femei în decembrie 2014, la vârsta de 15 ani. A ajuns la prima finală de simplu la 10K$ Antalya, Turcia în noiembrie 2015, unde a pierdut în favoarea Ekaterinei Gorgodze.

2017: debutul WTA, primele titluri ITF la simplu și dublu

În octombrie 2017, Rîbakina și-a făcut debutul în WTA la Kremlin Cup, dar a fost învinsă în runda inaugurală de Irina-Camelia Begu.

În circuitul ITF, ea a câștigat primul său titlu la simplu de 15.000 de dolari la Kazan, Rusia în martie 2018, învingând-o pe jucătoarea rusă Daria Nazarkina în două seturi, totodată ea a câștigat primul său dublu titlu la Istanbul de 15 K $, Turcia în aprilie 2017 cu rusoaica Ekaterina Kazionova.

2018: primul câștig în fața unui jucătoare din top 10, jucând pentru Kazahstan

La St. Petersburg Ladies’ Trophy, Rîbakina a înregistrat prima sa victorie în remiza principală WTA împotriva Timeei Bacsinszky, apoi a învins numărul 7 mondial Caroline Garcia. [1] În sferturile de finală, Rîbakina a pierdut în fața Juliei Görges. În iunie 2018, ea a ales să reprezinte Kazahstan.[2]

2019: Primul titlu WTA, debutul în top 50

În 2019, Rîbakina a câștigat primul său titlu WTA la Bucharest Open la vârsta de 20 de ani, jucând doar al șaptelea ei remiz principal al turneului; a învins-o pe Patricia Maria Țig în finală. Câștigarea turneului a dus-o în top 70 în Clasament WTA. [3] La 16 septembrie 2019 a debutat în top 50. [4]

2020: prima victorie de Grand Slam, debutul în top 20

Rîbakina a început noul sezon, ajungând în finală în Turneul de la Shenzhen, unde a pierdut în fața Ekaterinei Alexandrova. Săptămâna următoare, ea a câștigat al doilea titlu WTA la Hobart, învingând-o pe Zhang Shuai. La Australian Open, Rîbakina, ca a 29-a favorită, a avut prima victorie în cadrul unui Grand Slam.

Ea a bătut-o pe Bernarda Pera și pe Salutați Minnen, dar apoi a pierdut în fața numărului 1 mondial Ashleigh Barty. După 2020 St. Petersburg Ladies’ Trophy, unde a pierdut în finală la Kiki Bertens, a ajuns în top 20 în clasamentul WTA. La Dubai Tennis Championships 2020, Rîbakina a înscris prima sa victorie în top 5, înfrângând numărul 3 mondial Karolína Plíšková. În prima rundă, a învins-o pe campioana Australian Open 2020 Sofia Kenin.

La Wimbledon, le-a învins în primele tururi pe CoCo Vandeweghe, Bianca Andreescu, Zheng Qinwen și Petra Martić.

A trecut apoi în sferturi de Ajla Tomljanović și a ajuns prima dată în carieră în semifinale la un turneu de Mare Șlem. În semifinale, a învins-o pe Simona Halep în două seturi. În finală, după ce a cedat primul set, a trecut de Ons Jabeur în trei seturi și a obținut primul trofeu major din carieră.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.