Europarlamentarul Siegfried Mureșan
Europarlamentarul Siegfried Mureșan
Ultima Ora Social

Studii în străinătate pentru elevii români. Care sunt ofertele celor mai căutate Universități din Occident

Studii în străinătate pentru elevii români. Care sunt ofertele celor mai căutate Universități din Occident

În cazul în care copilul dvs. a decis că-și dorește să studieze în străînătate, aflați că nu este singurul. De fapt, numărul absolvenților români de liceu care pleacă la studii în străînătate crește în fiecare an cu 20%. Numai anul trecut peste 6.000 de tineri au optat pentru studia la o facultate din Occident, cele mai căutate centre universitare fiind în Marea Britanie, Danemarca, Franța, Olanda și Germania.

Toate statele menționate oferă studii superioare de înalta calitate, dar și burse sau împrumuturi pentru tinerii care nu au posibilități financiare.
Universitățile din Marea Britanie
Programele de licență din Marea Britanie durează trei sau patru ani, iar după aceea se poate urmă și un program de master. Costurile de școlarizare pentru universitățile de stat sunt între 6.000 și 9.000 de lire pe an. Studenții au posibilitatea de a lua un împrumut de la statul britanic pentru a-și acoperi costurile studiilor. Acesta se returnează numai după terminarea studiilor și doar dacă absolventul este angajat. Student Loans Company, instituția care oferă această soluție de finanțare va stabili un plafon salarial indiferent de țară în care absolventul va alege să lucreze. De asemenea, studenții pot aplică pentru burse a căror cuantum se încadrează între 500 și 3.000 de lire pe an. Cele mai populare programe de studiu la universitățile din Marea Britanie sunt legate de științele exacte, inginerie, arte și arhitectură.
Universitățile din Danemarca
Programele de licență și master la universitățile din Danemarca sunt subvenționate în totalitate de stat. Astfel, românii pot studia cu 0 taxe. Instruirea tinerilor în Danemarca se bazează pe multă creativitate și activități practice. Instituțiile de învățământ superior din Danemarca sunt de trei tipuri: academii profesionale, colegii și universități. Toate oferă studii de licență și au un sistem de credite comun, care permite studenților transferul de la o instituție la altă în diferite etape ale studiilor. Academiile și colegiile oferă programe de licență de doi ani într-un domeniu la alegere, punând accentul pe latura practică și legătură strânsă între student și profesor.
În baza diplomei de licență obținute, studenții pot aplică pentru un program de master. în Danemarca, programele de licență sunt de trei ani și jumătate, iar programele de master sunt de doi ani. Studenții care urmează studii de licență sau de master la o universitate din Danemarca pot beneficia de o bursă de până la 800 de euro pe luna, oferită de guvernul danez. Pentru a putea aplică pentru această bursă, studentul trebuie să aibă un contract de muncă pe cel puțîn 10-12 ore pe săptămâna.
Universitățile din Franța
În prezent, numărul studenților străini din universitățile franceze se apropie de 300 de mii, situând Franța pe locul patru în lume la acest capitol. în anul 2010, statul francez a investit 1,4% din PIB în învățământul superior și activitatea de cercetare. Această finanțare reprezintă garanția standardelor ridicate în ceea ce privește calitatea diplomelor emise. De altfel, în cadrul instituțiilor de învățământ public, statul suportă o mare parte din costurile de școlarizare ale fiecărui student (între 10.000 – 14.000 euro anual).

Această politică națională permite că taxa de școlarizare să fie una dintre cele mai mici din lume: 181 euro /an pentru studiile de licență, 250 € pe an pentru studiile de master, 380 € pe an pentru doctorat și 596  € pe an pentru școlile de inginerie. în cadrul universităților franceze sunt admiși studenții care dețîn diplomă de Bacalaureat francez sau o diplomă străînă, care asigura accesul la studii superioare în țară respectivă.

Universitățile oferă programe de studiu fundamentale, tehnice sau cu orientare profesională.  Cele mai populare domenii sunt ingineria, arhitectură, comerțul și administrația, traducerea scrisă și orală, jurnalismul sau artele. și guvernul olandez investește masiv în învățământul superior, campusurile universităților din această țară fiind printre cele mai dotate din lume.

 Universitățile din Olanda
Acestea sunt de două tipuri: teoretice și de științe aplicate. Cele din urmă pun accent pe pregătirea profesională a studenților în diferite domenii ale economiei și afacerilor. Programul de studii universitare are durata de 4 ani, incluzând și un an de practică. După absolvire, studenții își găsesc cu ușurință un loc de muncă, având deja experiență în domeniul ales. în universitățile teoretice, cercetarea științifică face parte din programa fiecărui student, iar studiile durează 3 ani.

Taxe de studiu în Olanda este de 2000 € /an pentru programele de licență și master. Orice student poate beneficia de mai multe tipuri de împrumuturi de la statul olandez, a căror suma nu trebuie să depășească 1.000 de euro/luna. Banii trebuie returnați începând cu doi ani de la terminarea studiilor pe o durata de 35 de ani.

Universitățile din Germania
La rândul sau, oferta universitară a Germaniei este și ea atractivă pentru tinerii români. Această este dată de calitatea și oferta bogată de studiu, taxele mici de școlarizare (reprezentând contribuții administrative), costurile moderate de trăi, îmbinarea dintre cercetare și predare, coordonarea foarte bună a studenților, precum și numeroase programe în limba engleză. Diplomă de Bacalaureat din România este recunoscută, astfel încât toți absolvenții de licee teoretice pot începe direct un studiu în Germania.

Absolvenții de liceu profesional (de ex. cu profil automecanic sau forestier) se pot înscrie doar la universități de științe aplicate, cu un profil corespunzător liceului absolvit. Sunt recunoscute și diplomele de licență românești, emise de instituții de învățământ superior acreditate, astfel încât toți absolvenții de licență pot aplică pentru un program de master în Germania. Universitățile de muzică și artă solicită un examen de aptitudini. Cei care vor să aplice pentru a studia la o universitate germană pot aplică la mai multe burse. Acestea pornesc de la 500 de euro, cele mai multe fiind oferite de guvern  sau de universitățile germane.

Posibilitățile de cazare
Cazarea va reprezenta un procent important din cheltuielile pe care studentul le va avea pe perioada studiilor. De pildă, în Marea Britanie acestea variază de la 310 în orașele mai mici și până la 680 de lire în Londra. La fel diferă și tipurile de cazare. Studentul poate opta pentru camera în cămin (al universității sau privat), camera în clădiri private împărțite cu alți studenți sau camera single. în cazul camerelor în clădiri private, vor trebui acoperite și costurile utilităților care se împart la numărul de chiriași. O serie de universități oferă burse destinate acoperirii costurilor de cazare, acordate în funcție de veniturile familiei și de performanțele academice. și în Olanda, Danemarca, Franța sau Germania costurile chiriei variază în funcție de oraș sau de tipul de cazare ales, între 300 și 600 de euro pe luna, plus utilități.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.