Studenţii de la Drept cer Ministerului Transportului să cumpere abonamente Metrorex de la orice casă 1
Ultima Ora Social

Studenţii de la Drept cer Ministerului Transportului să cumpere abonamente Metrorex de la orice casă

Studenţii de la Drept cer Ministerului Transportului să cumpere abonamente Metrorex de la orice casă

Asociația Studenților în Drept solicită Ministerului Transportului să garanteze studenților cumpărarea cartele de metrou reduse de la orice casă de bilete a Metrorex, precizând că timpul “exagerat de mare” petrecut la ghișeele speciale le afectează orarul, conform mediafax.ro

“Asociația Studenților în Drept, organizație din cadrul Universității din București, face un apel public către Ministerul Transporturilor și solicită instituirea posibilității studenților de a-și achiziționa titluri de călătorie reduse la metrou, respectiv abonamente la preț redus de la orice casă de bilete a Metrorex”, se arată într-un comunicat al Asociației Studenților în Drept.

Asociaţia se alătură demersului pe care îl au colegii din Asociația Elevilor din București și Ilfov, semnalând aceleași probleme de aglomerare a caselor de bilete de la puținele stații unde studenții își pot achiziționa titlul redus.

“Trebuie să constatăm cu dezamăgire că Ministerul Transporturilor, cât și Metrorex au rămas indolente la poziționările organizațiilor studențești sau structurilor de reprezentare ale elevilor, menționând aici demersuri ale Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) sau ale Consiliul Municipal al Elevilor București (Consiliul Municipal al Elevilor București), toate aceastea neavând, de-a lungul timpului, niciun ecou în atitudinea și acțiunile ministerului, respectiv Metrorex”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii studenţilor din cadrul Facultăţii de Drept susţin că în 2016 au primit promisiunea că în decursul aceluiaşi an abonamentele cu reducere vor putea fi achiziţiona de la oricare dintre casieriile existente în reţeaua de metrou.

“După trei ani de la respectiva promisiune, situația nu s-a îmbunătățit în nicio manieră. Nu descoperim niciun argument pertinent, din răspunsurile primite din partea Ministerului Transporturilor, pentru care Metrorex și Ministerul Transporturilor refuză în mod sistematic să pună la dispoziția elevilor și studenților titlurile de călătorie în toate stațiile de metrou. Ne punem întrebarea care este temeiul în baza căruia s-a decis să restrângă exercițiul nestânjenit al dreptului în cauză, recunoscut de lege, instituindu-se o limitare nejustificată prin care titlurile pot fi emise doar la anumite stații de călătorie”, susţine sursa citată.

Asociația Studenților în Drept consideră că problema poate fi rezolvată rapid prin transmiterea unui set de date din Registrul Matricol Unic de la Ministerul Educației Naționale către Ministerul Transporturilor și instituirea unui sistem electronic integrat la casele de bilete.

Reprezentanţii organizaţiei susţin că timpul exagerat de mare petrecut de studenți la casele de bilete speciale le afectează acestora programul școlar și poate determina, de asemenea, scăderea numărului de beneficiari ai serviciilor oferite.

“Solicităm Ministerului Transportului să renunțe la legitimațiile de transport, prin modificarea HG nr. 42/2017, calitatea de student putându-se dovedi, de exemplu, și prin carnetul de student, care se poate adapta pentru a conține și mențiunea privind forma de învățământ a studentului. În orice caz, vă rugăm să rețineți că legitimația de transport este doar o probă a dovedirii calității de student, și nu ar trebui să poată condiționa exercitarea dreptului la facilități la transportul public pentru studenți, dacă își dovedesc calitatea de studenți prin alte mijloace de probă”, se arată în comunicat.

Asociația Studenților în Drept precizează totodată că ar trebui să fie prelungit programul caselor de bilete speciale pentru a diminua timpul de aşteptare.

“Considerăm că aceste măsuri sunt de natură a garanta cu adevărat buna desfășurare a dreptului studentului la tarif redus pentru transportul cu metroul. Totodată, apreciem că măsurile vor crește calitatea serviciului public, plasându-l la standardele celorlalte servicii de transport public din statele membre ale Uniunii Europene”, spun studenţii de la Drept.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.