Știați că scaunul ejectabil al avioanelor a fost inventat de un român?
Ultima Ora Social

Știați că scaunul ejectabil al avioanelor a fost inventat de un român?

Astăzi se împlinesc 89 ani de când a fost prezentat pentru prima oară scaunul ejectabil la avioane, conceput de Anastasie Dragomir. Invenția a fost brevetată la Paris.

Știați că scaunul ejectabil al avioanelor a fost inventat de un român?

Anastase Dragomir (n. 1896 – d. 1966) a fost un inventator român din domeniul aviației. El este cunoscut pentru invenția unei versiuni timpurii a unui scaun ejectabil, care a fost brevetată la Paris, în 1930, de care a beneficiat împreună cu un alt inventator român, Tănase Dobrescu.

Invenția consta dintr-o așa numită celulă parașutată, un scaun detașabil și ejectabil vertical (prevăzut cu două parașute) dintr-o aeronavă sau din orice tip de vehicul, conceput a fi folosit doar în cazuri de urgență, și care reprezenta o versiune timpurie, dar suficient de sofisticată, a actualelor scaune ejectabile.

Modelul conceput de Dragomir și Dobrescu a fost testat cu succes la data de 25 august 1929 pe aeroportul Paris-Orly, din apropierea Paris-ului, Franța, respectiv ulterior, în octombrie 1929, la aeroportul Băneasa, lângă București.

În anul următor, Dragomir și Dobrescu au obținut patentarea oficială a acelui „cockpit catapultabil” la Oficiul francez de invenții sub numărul 678.566 din 2 aprilie 1930 (dar cu prioritatea patentării datată anterior la 3 noiembrie 1928, data depunerii cererii de brevetare – FRD678566 19281103), sub numele oficial de Nouveau système de montage des parachutes dans les appareils de locomotion aérienne (în limba română, Nou sistem de montare al parașutelor la aparate de locomoție aeriană).

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.