Start-Up Nation e un program care, în forma actuală, dă o șansă județelor sărace
Ultima Ora Social

Start-Up Nation e un program care dă o șansă județelor sărace

«Start-Up Nation e un program care, în forma actuală, dă o șansă județelor sărace»

 

Daniel Olteanu, vicelider al Grupului ALDE de la Camera Deputaților, salută decizia Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) de a propune spre consultare publică un proiect de ordonanță de urgență care stabilește condiții noi pentru derularea Programului Start-up Nation, favorabile recuperării decalajelor regionale. Deputatul ALDE susține că, în forma actuală, schema de finanțare dedicată antreprenorilor romȃni le permite și întreprinzătorilor din județele sărace să acceseze sprijinul oferit de Guvern.

Aceștia ar urma să primească punctaj maxim în cadrul ediției din acest an a Programului Start-up Nation, care vine cu criterii noi de finanțare, unul dintre acestea referindu-se la densitatea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) înregistrate în fiecare județ din țară.

În cadrul unei declarații susținute în plenul Parlamentului, Daniel Olteanu a subliniat că, în lipsa marilor proiecte de infrastructură din Moldova, modificările aduse Programului Start-up Nation ar putea oferi județului Vaslui șansa de a recupera o parte din decalajele de dezvoltare acumulate față de zonele bogate din țară. Mai mult, deputatul ALDE a venit cu propunerea unui nou criteriu de departajare a proiectelor înscrise în Programul Start-up Nation, astfel ca antreprenorii din județele lipsite de infrastructură de nivelul autostrăzilor să primească un punctaj suplimentar, pentru că trebuie să facă performanță în condiții mai dificile. Finanțările prin intermediul programelor de tipul Start – Up Nation nu pot înlocui alocările pentru investițiile în infrastructură, consideră Daniel Olteanu, însă acestea reprezintă un semnal de bun augur, care confirmă faptul că Guvernul nu doar conștientizează, dar și ia măsuri pentru a reduce diferențele între regiunile sărace și cele bogate.

«Salut deschis modul în care au fost elaborate condițiile pentru antreprenorii care doresc să acceseze sprijinul guvernamental prin intermediul Programului Start-Up Nation, un proiect aflat spre consultare. De-a lungul timpului, am putut număra pe degete inițiativele de impact, izvorâte la nivel guvernamental, prin care regiunile defavorizate să fi primit șanse de a recupera decalajul care le separă de București și județele bogate.

Conform unor informaţii publice de la momentul sesiunii anterioare a Start-Up Nation, erau 44 de proiecte în Vaslui, iar în Cluj, un judeţ cu o populaţie cam de două ori mai mare, erau de peste 25 de ori mai multe proiecte. În Bucureşti, la fel, de peste 30 de ori mai multe proiecte decât în Vaslui, deşi populaţia e doar de aproximativ cinci ori mai mare.

Iată că Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat face acum, prin intermediul ordonanței aflate în consultare, pași concreți către sprijinirea regiunilor rămase în urmă. Este de felicitat, în condițiile unei presiuni publice pe care am sesizat-o deja, curajul de a pune în consultare un proiect de ordonanță prin care vor primi punctaj maxim, 20 de puncte, acei antreprenori din localitățile din mediul rural sau urban, din județele cu o densitate redusă de întreprinderi mici și mijlocii. Pentru că, spre deosebire de antreprenorul din București sau Cluj, cel din Vaslui trebuie să facă performanță într-un județ lipsit de miliardele de euro investite de la bugetul de stat în infrastructură», a declarat Daniel Olteanu, care a afirmat că, în forma propusă de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Programul Start – Up Nation ar putea avea un rol determinant în reducerea decalajelor regionale.

«Sper ca aceste condiții din Programul Start-Up Nation să nu fie schimbate, ba mai mult, vin cu propunerea ca antreprenorii din acele județe lipsite de infrastructură de nivelul autostrăzilor să primească un punctaj suplimentar. Criticii acestei propuneri trebuie să înțeleagă că nu este posibil ca doar anumite zone ale țării să aibă parte de sprijin de miliarde de euro, cum sunt investițiile în infrastructură, iar altele să nu beneficieze de nicio investiție. Atunci când au fost alocate miliarde de euro pentru autostrăzi, inclusiv din contribuțiile vasluienilor, n-am văzut pe nimeni revoltat că, din sărăcia lor, vasluienii susțin construcția autostrăzilor în regiunile bogate.

Desigur, finanțările prin intermediul Programului Start-Up Nation nu pot înlocui investițiile în infrastructură, dar sunt un început foarte bun prin care Guvernul nu doar conștientizează, dar și ia măsuri pentru a scădea decalajul între săraci și bogați. Bucureștenii, timișorenii, clujenii trebuie să înțeleagă faptul că nu se poate ca fondurile pentru marile proiecte de infrastructură să fie alocate exclusiv zonelor în care locuiesc ei, iar fondurile pentru sprijinirea afacerilor, tot acestor zone. Aș fi apreciat aceste puncte de vedere vehemente dacă le-aș fi văzut și în momentul în care, an de an, județul Vaslui și Moldova primeau zero euro pentru mari proiecte de infrastructură; asta da, ar fi fost o dovadă de solidaritate.

Din păcate, Programul Start-Up Nation nu șterge decalajul cauzat de faptul că, din peste 700 km de autostradă, Moldova are zero km. Este, repet, un început, pentru care Ministerul pentru Mediul de Afaceri merită felicitat, dacă Start-Up Nation rămâne în această formă», a susținut Daniel Olteanu în plenul Camerei Deputaților.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.