Semnal de alarmă. Atac la Guvernul Dăncilă. ”Copiii cu dizabilități și persoanele cu handicap au dreptul să trăiască”
O nouă lovitură de la Guvern pentru români. Se schimbă procedura pentru cei cu grad de handicap
Ultima Ora Social

Sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi, prioritate a conducerii statului

Sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi, prioritate a conducerii statului

”Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este celebrată, de 26 de ani, în luna decembrie, fiind proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu handicap (1983-1992). Cei zece ani au constituit o perioadă de conştientizare, de dezvoltare şi implementare a unor programe destinate îmbunătăţirii situaţiei acestei categorii sociale defavorizate.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în prezent, aproximativ 650 milioane de persoane (10% din populaţia lumii) trăiesc cu un handicap. Între misiunile importante ale OMS se regăseşte şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru persoanele cu handicap, prin eforturi naţionale, regionale şi globale. Din nefericire, se preconizează că numărul acestora va creşte odată cu îmbătrânirea progresivă a populaţiei din ţările Uniunii Europene.

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi are ca obiectiv promovarea înţelegerii în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu handicap şi susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestora. Majoritatea acestor persoane sunt împiedicate, mult prea frecvent, să participe pe deplin în cadrul societăţii şi al economiei, din cauza unor obstacole fizice sau de altă natură, precum şi din cauza discriminării.

Este o ocazie pentru schimbarea atitudinii generale faţă de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate. Prin aceasta se încearcă, de asemenea, sensibilizarea opiniei publice cu privire la avantajele care ar rezulta din integrarea persoanelor cu handicap în fiecare aspect al vieţii politice, sociale, economice şi culturale.

Elaborarea Convenţiei drepturilor persoanelor cu dizabilităţi este un excelent exemplu privind modul în care principiul totalei participări poate fi pus în practică, pentru dezvoltarea unui societăţi adevărate în cadrul căreia toate vocile să fie auzite.

Sunt convinsă că fiecare dintre noi avem multe de învăţat de la această categorie, persoanele cu dizabilităţi fiind oameni curajoşi, ambiţioşi, care şi-au acceptat soarta şi se luptă în fiecare zi pentru a-şi face viaţa suportabilă. Sunt persoane de la care putem împrumuta spiritul de sacrificiu şi determinarea de a răzbi în situaţii vitrege.

În acest context, eforturile guvernamentale de a promova şi susţine valorile şi drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilitati sunt salutare, acestea constituind o prioritate a Guvernului României. În acelaşi timp, suntem datori să sprijinim şi noi integrarea în societate şi în muncă a acestor persoane cu nevoi speciale, pentru ca ele să aibă şanse egale într-o ţară europeană care demonstrează că îşi respectă în mod just toţi cetăţenii!” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Carmen Holban.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.