Concluzie, la trei ani de la tragedia de la Colectiv: politicienii vinovați “fug precum șobolanii”
Spectacolul "153 de secunde”, în memoria Colectiv, pleacă în turneu național
Ultima Ora Social

Spectacolul „153 de secunde”, în memoria Colectiv, pleacă în turneu național

Spectacolul „153 de secunde”, în regia Ioanei Păun, un eseu vizual despre tragedia din clubul Colectiv, va fi prezentat în turneu național, la Iași, pe 9 octombrie, Sfântul Gheorghe, pe 27 octombrie, Craiova, pe 5 noiembrie și la București, pe 20 noiembrie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Spectacolul „153 de secunde” este o radiografie a incendiului de la clubul Colectiv din București, bazată pe mărturii ale supraviețuitorilor, și relevă diagnostice sociale actuale.

Spectacolul pornește de la povestea uneia dintre supraviețuitoarele tragediei din octombrie 2015, Tedy Ursuleanu, pentru a se transforma într-un eseu vizual despre o generație aflată în blocaj. Poem vizual construit cu rigoare matematică, „153 de secunde” documentează tragedia de la Colectiv, ridică întrebări, în căutarea unui fir călăuzitor prin labirintul generat de nenumărate alte puncte de criză din istoria recentă. Pune în discuție, dintr-o perspectivă subiectivă, implicațiile politice, morale și afective ale incendiului din clubul Colectiv, un moment ajuns în profunzimea texturii sociale, care a mobilizat un proces complex de reflecție asupra unei generații aflate în blocaj.

Scenariul, semnat de scriitoarea Svetlana Cârstean, punctează o poveste recompusă din zeci de mărturii ale supraviețuitorilor. Cu aproape 20 de tineri actori pe scenă, spectacolul reconstruiește, fără urmă de violență grafică, energia unei mulțimi aflate într-un moment critic. Traseul acestui grup este definit de stări divergente: exaltarea, entuziasmul, amorțeala, paralizia, furia. Containerul care a blocat ieșirea de la Colectiv are o voce proprie, a actorului Bogdan Dumitrache, și construiește contextul mental care domină realitatea tinerilor din România.Spectacolul va fi prezentat pe 9 octombrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Luceafărul din Iași, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr.

Ulterior, va fi prezentat la Teatrul „Andrei Mureșanu”, din Sfântul Gheorghe, pe 27 octombrie, de la ora 19.00, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, pe 5 noiembrie, de la ora 18.00, la Centrul Național al Dansului din București, pe 20 noiembrie, de la ora 19.30.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.bilet.ro.

Informații suplimentare cu privire la acest eveniment vor fi disponibile în comunitatea online.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.