Soprana Valentina Farcaș, ovaționată la Londra de Ziua Europei 
Ultima Ora Social

Soprana Valentina Farcaș, ovaționată la Londra de Ziua Europei 

Joi, 9 mai, Ziua Europei a fost celebrată în capitala britanică printr-un concert de gală găzduit de biserica St John’s Smith Square, cunoscută scenă muzicală din centrul orașului. Invitata specială, soprana Valentina Farcaș, s-a alăturat orchestrei Northern Chords Festival și violonistei norvegiene Eldbjørg Hemsing pentru o seară încărcată de emoție, derulată în prezența unui public numeros de peste 400 de persoane.

Cei prezenți, membri ai corpului diplomatic acreditat la Londra, oficialități britanice, membri ai comunității românești dar și public general, au răsplătit-o pe solista româncă cu aplauze îndelungate, întreg evenimentul fiind primit cu mare entuziasm.Din programul concertului, derulat sub tema „25 and under: Young European Composers”,  au făcut parte lucrări de Franz Schubert, Edward Elgar, Vicenzo Bellini, Gioachino Rossini, Lili Boulanger, Felix Mendelssohn, Erkki-Sven Tüür, Ludwig van Beethoven și Béla Bartók, precum și îndrăgita „Rapsodie Română Nr 1″ de George Enescu.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Biroul Parlamentului European de la Londra, Reprezentanța Comisiei Europene în Marea Britanie și Ambasada României la Londra, și a făcut parte din programul cultural ce marchează Președinția României la Consiliul Uniunii Europene.

Soprana Valentina Farcaş şi-a făcut debutul la Festivalul Salzburg, unde a fost foarte apreciată de critici și publicul de specialitate. Debutul său în Statele Unite ale Americii a fost marcat de rolul Adinei în „Elixirul dragostei” (Gaetano Donizetti), la Opera Palm Beach-Florida. În ansambul Operei Comice din Berlin, Valentina Farcaş a avut numeroase roluri principale, printre care cel al Gildei în „Rigoletto” (Giuseppe Verdi) şi Hermione in „Oreste” (Georg Friedrich Händel). Printre rolurile importante interpretate de Valentina Farcaş se numară Musetta din „La Bohème” (Giacomo Puccini). Soprana româncă a absolvit Folkwang Hochschule din Essen (una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din Germania) şi a studiat pianul la Universitatea Națională de Muzică din București.

Tânăra violonistă norvegiană Eldbjørg Hemsing este una dintre cele mai apreciate muziciene ale generației sale, cu o carieră impresionantă, concertând, încă de la vârsta de 11 ani, cu mari orchestre ale lumii. Printre colaborări, menționăm Norwegian Arctic Philharmonic Orchestra – dirijor Christian Lindberg, Szczecin Philharmonic – dirijor Rune Bergmann, Bergen International Festival, Festivalul condus de Paavo Järvi – Pärnu Festival în Estonia.

Northern Chords Festival este orchestra ce susține, an de an, concertele dedicate Zilei Europei în capitala Marii Britanii. Condusă de dirijorul Jonathan Bloxham, aceasta reunește muzicieni din întreaga lume care au susținut, în decursul celor zece ani de existență, spectacole de prestigiu pe diverse scene muzicale. În 2010, orchestra a acordat primul său Premiu pentru Tânărul Muzician al Anului, sponsorizat de Universitatea Newcastle, demonstrându-și angajamentul de a inspira noi generații de muzicieni, precum și de a îmbogăți viața culturală a regiunii.

Pentru mai multe detalii despre acest eveniment și despre programul muzical al ICR Londra, vă invităm să vizitați www.icr-london.co.uk şi https://www.facebook.com/ICRLondon/.

Soprana Valentina Farcaș, ovaționată la Londra de Ziua Europei  1

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii