Soluția problemei din Hong Kong. Ce spune Angela Merkel 1
Ultima Ora Externe

Soluția problemei din Hong Kong. Ce spune Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri că este nevoie de o soluție pașnică pentru rezolvarea problemelor din Hong Kong, în urma unei întâlniri cu prim-ministrul chinez Li Keqiang, conform Reuters.

Li Keqiang a transmis că Administrația de la Beijing dorește să prevină disputele din Hong Kong, fostă colonie britanică.

Şefa Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a anunțat miercuri retragerea formală a proiectului de lege privind extrădarea, care a provocat proteste timp de aproape trei luni.

Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de aproape trei luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi sunt inculpaţi.

Fostă colonie britanică, teritoriul Hong Kong a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze un nivel ridicat de autonomie, exceptând afacerile externe şi apărare, pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

Angela Merkel a început joi o vizită oficială în China, care va dura trei zile și în cadrul căruia se întâlnește cu premierul chinez Li Keqiang și cu președintele Xi Jinping.

Vizita este făcută în contextul în care relațiile între China și Germania au devenit tensionate, după ce Berlinul a acuzat Beijingul de protecționism.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.