Omul legii prins de colegii săi
Omul legii prins de colegii săi
Social Ultima Ora

ȘOCANT! Mesaj pentru Guvern! ”Cine este în spatele afacerilor cu droguri în România?” Cifrele vorbesc

De ce nu avem Strategie Antidrog, de ce antidrogul este nefinanțat, de ce ostilitatea guvernelor față de ong-urile antidrog? Întrebări la care veți găși probabil răspunsul în materialul de mai jos.

Populația României – 19.410.000-Segment 14-64 ani, reprezintă 68,2 % din populație, respectiv 13.230.000 – din care consumatori de droguri lilicite – 10,6 %, cifre nete însemnând – 1.402.380.

Segment 15-34 ani – reprezintă un procent de 32,2 % din total populație, cifre nete 6.246.800 din care 16,9 % consumatori droguri ilicite, cifre nete 1.055.709.

”Pentru a înțelege dimensiunea segmentului 14-64 ani, ar însemna toată populația din municipiile; Timișoara, Ploiești, Oradea, Iași, Craiova, Brăila că au consumat ocazional droguri măcar o dată în viață.

Dacă vorbim despre joint, el este în general la 0,4 grame fie cu marijuana, fie combinație cu hașiș sau/și tutun și prețul este în medie 30 lei.

Media consumului/consumator fiind de 3 joint-uri/săptămâna. Dacă ne raportăm la faptul că 60 % dintre consumatori sunt identificați că folosind marijuana putem aproxima o piață de cca 841.428 consumatori x 3 jointuri/săptămâna x 4 săptămâni x 12 luni x 30 lei = 3,6 miliarde lei sau 726 milioane euro.

Nu trebuie neglijat restul de 560.952 legale, MDMA (Ecstasy) heroină sau cocaină ce în medie ating o cifra de 500 milioane euro că și piață neagră și nici faptul că sunt mulți consumatori pe policonsum.

Pe fond, vorbim despre o piață neagră de aproximativ 1,26 miliarde euro în România.

După o activitate intensă timp de 14 ani în materie de prevenire și informare antidrog, nu pot să nu mă întreb despre două lucruri.

Având în vedere dimensiunea fenomenului de ce nu trece sub controlul statului și mă refer la marijuana și nu în ultimul rând cine este în spatele afacerii?

Dacă cineva crede că interlopi din România pot gestiona o asemenea dimensiune fără o susținere puternică se înșeală amarnic.

Cât de mult contează 1,4 milioane tineri ce ușor pot deveni dependenți?

Cât contează miile de părinți ce caută soluții pe la centrele de tratament care în afară faptului că sunt cât degetele de la o mâna sunt și subfinanțate și cu o singură tema de tratament – metadonă?”, afirmă președintele Federație Nationale Antidrog, Gigel Lazăr.

ȘOCANT! Mesaj pentru Guvern! ”Cine este în spatele afacerilor cu droguri în România?” Cifrele vorbesc 3

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.