Șoc: Suspendarea Parlamentului britanic, declarată ilegală de judecătorii scoțieni 1
Ultima Ora Externe

Șoc: Suspendarea Parlamentului britanic, declarată ilegală de judecătorii scoțieni

O curte de apel din Scoția a declarat ilegală suspendarea temporară a parlamentului britanic de către guvern. Parlamentul a fost suspendat până pe 14 octombrie, cu mai puțin de trei săptămâni înaintea datei de ieșire din Uniunea Europeană, arată rfi.ro

Un complet de trei judecători a anulat decizia instanței inferioare care constatase că solicitarea prim ministrului Boris Johnson aprobată de Regina Elisabeta a II-a a fost ilegală.

Guvernul a anunțat că va apela decizia curții de la Edinburgh, însă suspendarea rămâne deocamdată în vigoare până la decizia definitivă ce va fi luată de Curtea Supremă după o audiere care va începe marți 17 septembrie la Londra.

În motivarea sentinței judecătorii au explicat că acțiunea premierului a avut un scop incorect de împiedicare a parlamentului.

Acțiunea a fost introdusă de 75 de deputați ai Camerei Comunelor care se opun unui Brexit fără acord pe 31 octombrie, premierul Johnson promițând că la această dată Regatul Unit va ieși din UE orice s-ar întâmpla.

Imediat după pronunțarea deciziei, mai mulți parlamentari de frunte ai opoziției au cerut convocarea imediată în sesiune a parlamentului.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.