Mafia lemnului greu de oprit
Mafia lemnului greu de oprit
Ultima Ora Justiție Social

Șoc! Șeful Romsilva prins cu o minciună de 8,7 milioane de metri cubi de lemn furat

Şeful Romsilva susţine că anual sunt tăiaţi ilegal din pădurile statului 50.000 m3 de lemn. Cifrele sunt combătute de către activiştii de mediu care spun că adevărata cantitate furată s-ar ridica la peste 8,8 milioane m3. Pădurarii spun că atât timp cât nu vor fi din nou înarmaţi, furăciunile nu vor putea fi diminuate.

Potrivit datelor oficiale, Romsilva administreaza în prezent 3.13 milioane de hectare de păduri, proprietate publică a statului. Asta înseamna 48% din totalitatea suprafetei cu păduri de la nivel naţional. Diferenţa de 52% o reprezintă suprafeţele care apartin proprietarilor privaţi. Din suprafaţa administrată de Romsilva, regia susţine că doar  0,01 % este tăiată ilegal.

„Volumul care se taie neautorizat din pădurile administrate de Romsilva este undeva la 40.000 şi 50.000 de metri cub pe an. Asta inseamnă un volum de 0,01 metri cubi pe an şi pe hectar. Înseamnă un fag sau un molid cu diametru de 8 cm. Dacă credeţi că a tăia neautorizat un par la un hectar este un pericol, eu vă spun că nu”  a declarat de curând Gheorghe Mihăilescu, directorul general al Romsilva, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la sediul regiei.

Datele prezentate de acesta au reuşit să stârnească un val de indignări în rândul activiştilor de mediu. Aceştia susţin că volumul cantităţii de lemn furat nu reflectă nici pe departe realitatea din teren şi, mai mult decât atât, cifra vehiculată de regie ar face referire doar la cantitatea descoperită în urma controalelor.

„Datele pe care noi le avem vorbesc despre tăieri ilegale cuprinse între 8,8 milioane şi 20 milioane de metri cubi anual. Ce face Romsilva spunând că sunt doar 40.000 de metri cubi anual tăiaţi ilegal anual, este de fapt acel fragment pe care îl surprind în controalele pe care le face ea. Cifra de 8.8 milioane de metri cubi reiese din inventarul forestier ciclul 1, 2008 -2013, care a fost publicat chiar de Ministerul Apelor şi Pădurilor. Această cifră se regăseşte şi în dosarele speciale existente în CSAT, în dosarele în care se vorbeşte despre tăierile ilegale din România, un subiect de securitate naţională. Cifra de 20 milioane de metri cubi reiese dintr-un calcul pe care organizaţiile de mediu l-au făcut având la bază acte din ciclul 2 al inventarului forestier naţional, 2013 – 2018. Acolo pur şi simplu dispar din calcule 14 miloane de metri cubi. Ministerul Apelor şi Pădurilor nu reuşeşte să explice de ce se întâmplă asta şi unde anume se duce această cantitate”, a declarat pentru G4Media.ro, Ciprian Găluşcă, coodonator campanii păduri şi biodiversitate Greenpeace România.

Indiferent de disputele pe care le duc ONG-urile de mediu pe de o parte şi Romsilva de cealaltă parte, privind cantitățle de lemn tăiat ilegal, pădurarii susţin că numărul furăciunilor ar scădea semnificativ dacă ar fi din nou înarmaţi aşa cum erau în urmă cu câţiva ani, dacă ar avea uniforme, mijloace de transport şi de comunicaţii.

„În prezent, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva are 6.000 de pădurari care au ca atribuţie de serviciu paza pădurilor. Dintre aceştia, puţin peste 3.000 sunt dotaţi cu armament de serviciu. Vorbim de pistoale cu gaze şi cu bile de cauciuc cu care de multe ori nu reuşim să speriem nici măcar câinii hoinari. Aşadar, principala protecţie pe care o are astăzi personalul silvic în îndeplinirea atribuţiilor de pază a pădurilor, a rămas protecţia divină” a declarat pentru G4Media.ro, Silviu Geană, preşedintele Federaţiei Sindicatelor „Silva”.

Potriviti ultimelor date oficiale, în ultimii ani, cinci pădurari au fost ucişi de hoţii de lemne și alti peste 650 au fost agresati sau amenintaţi. Ultimul pădurar care şi-a pierdut viaţa în urma loviturilor aplicate de hoţii de lemne surprinşi la furat se numea Radu Gorcioaia în vârstă de 50 de ani. Incidententul a avut loc la Ocolul Silvic Paşcani, la jumătatea lunii trecute.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.