Incredibil! Dezvăluire de senzație din Parlament. Motivul pentru care merge Dăncilă în SUA
Incredibil! Dezvăluire de senzație din Parlament. Motivul pentru care merge Dăncilă în SUA
Ultima Ora Breaking News Prezidențiale 2019

Șoc pentru Dăncilă. Suprize mari la Congresul PSD. Cine este favoritul

Premierul Viorica Dăncilă va avea mari surprize la Congresul PSD de sâmbătă.

Anunțul îngrijorător pentru Dăncilă a fost făcut de fostul său consilier deputatul Remus Borza.

Trei funcții importante din PSD se pun la bătaie sâmbătă, când are loc Congresul partidului. Pe 29 iunie, vor fi votați noii ocupanți pentru funcțiile de preşedinte al partidului, preşedinte executiv și secretar general.

Deputatul Remus Borza, a spus cine pleacă cu prima șansă, precizând că vom avea parte și de surprize.

Iată analiza deputatului Remus Borza înainte de Congresul PSD de sâmbătă:

„E o inflație de candidați la Congresul PSD de pe 29 iunie. În cursa pentru locul ocupat până de curând de Liviu Dragnea s-au înscris prim-ministrul Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, senatorul Şerban Nicolae și deputatul Liviu Pleşoianu. Pentru funcţia de preşedinte executiv al partidului, lupta se va da între vicepremierul Daniel Suciu şi ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, deși mai sunt înscriși Daniel Florea și Sorin Bota.

Și pentru funcţia de secretar general e înghesuială. Sunt șase candidați: Codrin Ştefănescu, care a ocupat funcţia când Dragnea conducea PSD, Marius Dunca, preşedintele PSD Braşov, Gabriel Petrea, preşedintele TSD, Mihai Fifor, purtător de cuvânt PSD, fost ministru al Apărării şi al Economiei, Felix Stroe, liderul PSD Constanța, și Rodica Nassar, secretar general interimar.

Favorită pentru câştigarea fotoliului de lider PSD e doamna Viorica Dăncilă. Însă are doi candidați redutabili, mă refer la Șerban Nicoale și Ecaterina Andronescu. Ea a mai candidat împotriva lui Dragnea, în urmă cu câțiva ani, retregându-se însă strategic chiar în ziua Congresului. În ceea ce privește susținerea baronilor, e mai bine clasată Ecaterina Andronescu decât Șerban Nicolae.

Din punctul meu de vedere, cel din urmă ar fi un candidat și un președinte de preferat, deoarece PSD trebuie să fie condus cu o mână de fier. Chiar miercuri, Șerban Nicolae a avut o victorie importantă la CCR privind repatrierea aurului.

A spus tare și răspicat că nu îl susține pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat de guvernator al Băncii Naţionale. În ultimele zile, i-au crescut cota, popularitatea și implicit susținerea în partid. În ceea ce o privește pe Ecaterina Andronescu, se află în aceeași situație cu Isărescu.

E la al treilea mandat la Ministerul Educației. Avea timp să demonstreze în primele două mandate, al treilea e deja prea mult. Revenind la candidați, Pleșoianu are discurs, însă nu are susținători. Rămâne oricum o oportunitate pentru oricine din partid să-și crească imaginea, mai ales din perspectiva alegerilor prezidențiale.

În ceea ce privește funcția de președinte executiv al PSD, Daniel Suciu era favorit, însă s-a schimbat jocul după ce și-a anunțat candidatura și Eugen Teodorovici.

Dăncilă îl susținea pe Suciu, însă s-ar putea ca situația să se schimbe, Teodorovici fiind unul din oamenii grei din Guvern. Aici lupta e destul de strânsă. Sorin Botea și Daniel Florea vor avea ceva voturi, dar insuficiente pentru a ajunge în finală.

Codrin Ștefănescu iese din nou la rampă și candidează pentru funcția de secretar general. A fost un bun organizator, dar trecutul și ieșirile din decor pot reprezenta un handicap. Marius Dunca pornise ca favorit al premierului.

E un băiat tânăr, descoperit și lansat în politică de Constantin Niță. La europarlamentarele din 26 mai a dezamăgit.

Ieri s-a înscris în cursă și Gabriel Petrea, președintele Tineretului Social Democrat. E un băiat deștept, dar prea puțin susținut de greii din partid. Mihai Fifor pleacă cu prima șansă pentru funcția de secretar general.

Surprize în ziua Congresului

Există o anumită particularitate în PSD, pe care o descopăr zilele acestea: dublicitatea liderilor. Majoritatea dintre ei joacă la două capete. Fiecare candidat primește telefoane și promisiuni de susținere de la aproape toți liderii de filiale.

I-am spus premierului că se grăbește cu organizarea Congresului. Eu l-aș fi făcut în toamnă, acum nu am convingerea că doamna Dăncilă are suficientă susținere.

Dacă niciun candidat nu va întruni majoritatea calificată (jumătate + 1), atunci va fi organizat și turul doi, ceea ce se va și întâmpla din punctul meu de vedere. Unii au candidat doar pentru a negocia avantaje și funcții, de aceea vom avea o surpriză sâmbătă, în ziua Congresului, când vom asista la retragerea unor candidați în favoarea altora.

Sunt oameni extrem de valoroși în partid. Mă așteptam să facă acum un pas în față, însă, din păcate, nu i-am văzut înghesuindu-se. Poate știu ei de ce. Ideal ar fi fost să facă echipe.

Adică Dăncilă să zică: îl vreau pe X președinte executiv și Y secretar general. Însă hai să fim realiști: echipa declarată câștigătoare sâmbătă va deconta, la rândul ei, involuția partidului, care nu se va opri odată cu Congresul din iunie. E nevoie de o terapie de șoc în PSD, de o schimbare radicală a mesajului, a liniilor directoare și a leadershipului.

Contează într-o măsură mult prea mică cine câștigă cele trei funcții în partid, pentru că ele nu sunt pe patru ani, nici măcar pe un an.

După pierderea prezidențialelor, și echipa care va ieși câștigătoare la alegerile de sâmbătă va fi schimbată. La alegerile din 26 mai, PSD a pierdut electoratul urban, intelectualitatea țării, tinerii și românii din diaspora.

Prin abandonarea unor teme care au reprezentat lait motivul propagandei în ultimii trei ani, PSD riscă să piardă și acel nucleu dur al electoratului tradițional, care s-a identificat și a rezonat cu aceste teme. PSD trebuie să treacă prin sabie și foc, adică trebuie purificat.

Acest lucru se poate realiza prin trecerea în opoziție, doar așa poate să aleagă grâul de neghină, să se reinventeze și să se recredibilizeze, pentru ca la alegerile de anul viitor să se și relegitimizeze politic”, a spus Remus Borza.

Decalogul de la Sibiu – între dorință și neputință

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.