Situația creată de noile prevederi ale Codului Rutier italian. Colaborare pentru sprijinul românilor
Ultima Ora Externe

Situația creată de noile prevederi ale Codului Rutier italian-Colaborare pentru sprijinul românilor

Situația creată de noile prevederi ale Codului Rutier italian-Colaborare pentru sprijinul românilor

Deputat Constantin Codreanu: „Autoritățile române și italiene trebuie să colaboreze pentru clarificarea situației create de noile prevederi ale Codului Rutier italian și identificarea unor soluții potrivite pentru cetățenii români rezidenți în Italia”

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a avut, joi, 13 decembrie, o întrevedere cu ambasadorul Republicii Italiene în România, Excelența Sa, domnul Marco Giungi, pentru a discuta situația creată de noile prevederi ale Codului Rutier italian (articolul 93), prin adoptarea Decretului-lege nr. 113/2018 care interzice persoanelor rezidente în Italia să circule cu autoturisme înmatriculate peste hotare mai mult de 60 de zile.

“Potrivit declarațiilor liderilor comunității românilor din Italia, circa 35% dintre mașinile membrilor comunității sunt înmatriculate în România. Modificările operate în legislația rutieră italiană creează o situație premeditat conflictuală și sunt de natură să afecteze grav interesele, drepturile și libertățile cetățenilor români rezidenți în Peninsula Italică. Ele sunt, de asemenea, susceptibile de a avea un substrat politic defavorabil tuturor străinilor care muncesc în Italia și sunt nevoiți să călătorească frecvent în statele lor de origine.

Ținând cont de aceste aspecte, la începutul acestei săptămâni i-am solicitat ministrului Afacerilor Externe al României să întreprindă în regim de urgență toate măsurile care se impun pentru clarificarea situației create de noile prevederi ale Codului rutier italian și pentru neadmiterea discriminării cetățenilor români rezidenți în Italia. Astăzi, i-am transmis ambasadorului Republicii Italiene în România îngrijorarea mea privind cazurile cetățenilor români ale căror mijloace de transport au fost sechestrate fără niciun fel de preaviz, mulți dintre ei nefiind informați cu privire la noile modificări, chiar dacă Ambasada noastră la Roma a demarat deja acțiunile necesare în acest sens.

Prin urmare, am abordat cu Excelența Sa o posibilă soluție în acest caz – o derogare temporară ce presupune introducerea unei perioade de 30 de zile pentru informarea comunității noastre cu privirea la recentele modificări. Legea e lege pentru toți și ea trebuie respectată. În același timp, este vital ca orice măsură legală să aibă în vizor protejarea cetățenilor români nevinovați, cu respect față de lege, pentru care Italia a devenit a doua casă.

Amânarea aplicării sancțiunilor drastice precum sechestrarea mijloacelor de transport le-ar permite cetățenilor români rezidenți în statul italian să aibă timpul necesar pentru transferul autoturismului în străinătate, iar reprezentanțele diplomatice ale României, alte instituții abilitate în acest sens, precum și mediul asociativ românesc pot continua demersurile de informare privind modificările aduse Codului Rutier italian. Mai ales că suntem și în situația în care autoritățile italiene nu sunt capabile să facă față numeroaselor solicitări venite din partea rezidenților care își doresc respectarea cadrului legal recent modificat”, concluzionează deputatul PMP Constantin Codreanu.

Amintim că, pentru nerespectarea dispozițiilor din Codul Rutier italian recent modificat, amenzile administrative sunt între 712 euro și 2.848 euro. În astfel de situații, organul constatator transmite certificatul de înmatriculare către Autoritatea Rutieră italiană (,,Ufficio della motorizzazione civile”) competentă teritorial, dispune încetarea imediată a circulației vehiculului, transportul și depozitarea acestuia într-un loc care nu face obiectul accesului public. În cazul în care, în termen de o sută optzeci de zile, ce curge de la data nerespectării dispozițiilor, vehiculul nu este înmatriculat în Italia sau nu se solicită eliberarea unui document de transfer (”foglio di via”) pentru a-l conduce peste frontieră, se aplică sancțiunea administrativă accesorie de confiscare a vehiculului, în temeiul art. 213 din Codul Rutier italian (”Codice della Strada”).

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.